Ranjen šiitski imam, ubijena dva protestanta

Šeik El-Nimr, koji je ranjen u nogu, suočen je s optužbama za podsticanje javnih nemira (Reuters)

U Saudijskoj Arabiji ubijena su dvojica demonstranata, a dvojica su ranjena tokom protesta na istoku Kraljevine pretežno naseljenom šiitima, čiji je povod bio hapšenje uvaženog šiitskog imama i poznatog kritičara vlasti u Rijadu, potvrdilo je u ponedjeljak saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopćenju se navodi da su žrtve stradale tokom protesta u nedjelju u selu Awmiya, u šiitskoj oblasti Katif u Istočnoj provinciji, te da je povod za protest bilo hapšenje šeika Nimr el-Nimra, prenosi Reuters.

Imena ubijenih

“Bezbjednosne vlasti obavijestile su obližnji medicinski centar o dolasku četiri osobe koje su dovezli njihovi rođaci. Dva muškarca su bila mrtva, a dva lakše povrijeđena. Nadležni organi pokrenuli su istragu u tom incidentu”, rekao je glasnogovornik Ministarstva, general-major Mansur Turki.

I šiitski aktivisti su na svojim sajtovima izvijestili da su najmanje dvojica muškaraca ubijena u protestima i naveli da se radi o Akhbaru al-ShakhurijuMohamedu al-Felfelu.

“Posljedica hapšenja (šeika) je da se ograničeni broj ljudi okupio u gradu Awmiya. Nasumični pucnji su se čuli u gradu. Međutim, nije bilo bezbjednosnih konfrontacija”, navelo je nadležno Ministarstvo.

Službena novinska agencija Saudi Press Agency izvijestila je da je šeik Nimr el-Nimr uhapšen nakon što su on i njegove pristalice razmijenile vatru sa sigurnosnim snagama u nedjelju.

Veća prava šiitima

Šiiti navode kako se bore da dobiju državni posao ili mjesta na univerzitetima i protestiraju što se u njihova naselja ne ulaže i što su njihovi vjerski objekti često zatvoreni.

El-Nimr, koji je ranjen u nogu, suočen je s optužbama za podsticanje javnih nemira u naftom bogatoj istočnoj pokrajini.

Hapšenje bi moglo izazvati eskalaciju tenzija u području, gdje su se sigurnosne snage sukobile s demonstrantima zahtijevajući veća prava u sunitskoj državi.

El-Nimr je 2009. godine prijetio da će pokrenuti pokret za otcijepljenje ako vlasti ne urade ništa povodom žalbi šiita na diskriminaciju, uključujući uskraćivanje jednakih prava na naftno bogatstvo u Kraljevini.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO