Turska smanjila uvoz iranske nafte

Iran prodajom nafte ostvaruje polovinu svojih budžetskih prihoda (AP)
Iran prodajom nafte ostvaruje polovinu svojih budžetskih prihoda (AP)

Turska je značajno smanjila uvoz iranske nafte u junu, čime je nanijela dodatan udarac finansijama Teherana, čiji je izvoz sirove nafte u velikom padu zbog sankcija Zapada.

Iran, koji prodajom nafte ostvaruje polovinu svojih budžetskih prihoda, već je pretrpio velike gubitke u odnosu na prošlu godinu, usljed sve jačeg pritiska zapadnih sila, koje zahtijevaju da ta zemlja obustavi nuklearni program, prenosi Reuters.

Ovosedmični podaci su pokazali da je Turska, koja se nalazi među pet najvećih kupaca iranske nafte, u junu uvezla samo tri pošiljke od po 150.000 tona iranske nafte, u prosjeku 110.000 barela dnevno.

Veliki pad

To je veliki pad u odnosu na prošlogodišnji prosjek od 180.000 barela dnevno i znatno manje u odnosu na 250.000-280.000 barela dnevno koliko je Turska uvezla tokom pojedinih mjeseci početkom 2012. godine.

Trgovina između Turske i Irana je značajno napredovala tokom proteklih nekoliko decenija, a Tursku u ovom trenutku smatraju mogućom “slabom karikom” u međunarodnim sankcijama Iranu, zbog duge historije bliskih odnosa ova dva susjeda.

Ti odnosi su, međutim, sada zategnuti zbog iranske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, dok je Turska stala na stranu Sirijaca koji su se pridružili narodnoj pobuni protiv njegove vladavine.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropski ministri vanjskih poslova povećali ekonomski pritisak na Teheran dok Iran oslobađa neke od napadača na britansku ambasadu.

01 Dec 2011

Ova mjera zabranjuje stranim firmama da posluju s iranskom centralnom bankom, a uslijedila je nakon uvođenja sankcija Evropske unije Teheranu.

02 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO