Rusija: NVO se tretiraju kao ‘strani agenti’

Rusku NVO za praćenje izbora Golos Kremlj odavno smatra državnim neprijateljem (AP)
Rusku NVO za praćenje izbora Golos Kremlj odavno smatra državnim neprijateljem (AP)

Ruski parlament je podržao zakon prema kojem bi nevladine organizacije (NVO) koje su uključene u političke aktivnosti a finansiraju se iz inostranstva bile nazvane “stranim agentima”.

Prema ovom zakonu, NVO finansirane iz inostranstva morat će proći finansijsku reviziju i dva puta godišnje objavljivati izvještaj o svojim aktivnostima.

Ukoliko ne ispune ove uslove, članovi NVO će biti novčano kažnjeni, ili će čak biti osuđeni na dvije godine zatvora.

Kremlj je saopćio da je ovaj nacrt zakona neophodan kako bi Rusiju zaštitio od vanjskih utjecaja na unutrašnju politiku.

Pojedini analitičari novi zakon smatraju sastavnim dijelom šire kampanje gušenja pobune koja je pratila povratak Vladimira Putina na funkciju predsjednika u maju.

Ruska NVO za praćenje izbora Golos, koju Kremlj odavno smatra državnim neprijateljem, morat će se deklarirati kao “strani agent” ako ruski parlament iduće sedmice usvoji novi zakon.

“Strani agent” je izraz koji se u vrijeme Hladnog rata koristio kao sinonim za špijuna.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u protestnoj šetnji ulicama Sankt Petersburga na mitingu u okviru kampanje “Za poštene izbore”. Demonstracije su predvodili opozicioni lideri, bloger Aleksej Navaljni, šahista Gari Kasparov i član Lijevog fronta Sergej Udaljcov. Pozvali su građane da izađu na izbore i glasaju protiv predsjedničkog kandidata Jedinstvene Rusije, premijera Vladimira Putina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO