Rumunski parlament suspendirao predsjednika

Rumunski parlament: Smjena šefa države može se izvesti samo ako se odobri putem referenduma (Reuters)

Rumunski parlament u petak poslije podne suspendirao je predsjednika Traiana Basescua, pošto je 258 poslanika od 432 glasalo za suspenziju.

Vladajuća Socijalno-liberalna unija optužila je Besescua da je nezakonito preuzeo ovlaštenja premijera kada je 2010. godine objavio drastične mjere štednje te da je narušio nezavisnost sudstva.

U prijedlogu vladajuće koalicije lijevog centra, u koji su neki mediji imali uvid, Basescu je optužen i da je “osiromašio građane”.

Uoči glasanja u parlamentu Basescu je optužio rumunsku vladu da koristi zakonsku mogućnost smjene predsjednika kako bi preuzela kontrolu nad pravosuđem i drugim državnim institucijama.

Neke članice Evropske unije (EU) smatraju da je ovo jedna od najgorih političkih kriza u Rumuniji u njenom postkomunističkom periodu.

Zabrinutost potezima rumunske vlade izrazila je Evropska komisija (EK), koja smatra da ti potezi vode ka smanjenju ovlaštenja nezavisnih institucija. 

Smanjena ovlaštenja suda

Komentar EK-a uslijedio je pošto je rumunska vlada, ranije ove sedmice, izglasala ograničavanje ovlaštenja Ustavnog suda.

“Komisija je zabrinuta zbog trenutnog razvoja događaja u Rumuniji, prije svega u vezi s akcijama koje, kako se čini, smanjuju efektivna ovlaštenja nezavisnih institucija kao što je Ustavni sud”, navodi se u saopćenju EK-a.

Vladavina zakona, demokratski sistem kontrole i ravnoteže i nezavisnost sudstva utemeljuju evropsku demokratiju i neophodni su za međusobno povjerenje unutar EU, istakla je EK, poručivši da vladina politika i političke akcije moraju poštivati te principe i vrijednosti.

Stanjem u Rumuniji zabrinute su i SAD i Njemačka.

“S dubokom zabrinutošću pratimo razvoj događaja, a prije svega čvrsto vjerujemo da nezavisnost rumunskog Ustavnog suda i njegova sposobnost preduzimanja akcije ne smiju biti dovedene u pitanje”, rekao je Stefan Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Opravdana zabrinutost

Dodao je da Rumunija mora zaštititi sistem ravnoteže vlasti i nezavisnost političkih institucija, izrazivši “duboku sumnju u opravdanost mjera koje je preduzela vlada premijera Victora Ponte”, navodi AFP.

Rumunski premijer, međutim, smatra da sadašnja politička kriza neće ugroziti vladavinu zakona u njegovoj zemlji, ali je priznao da je zabrinutost međunarodnih partnera opravdana.

Suspenzija Basescua još ne znači i njegovu smjenu, pošto, prema proceduri, do toga može doći tek na referendumu, koji treba biti održan u roku od mjesec dana.

Prema rumunskom Ustavu, parlament može oduzeti ovlaštenja predsjedniku države zbog “ozbiljnog” kršenja osnovnog zakona.

Izvor:Agencije