Rizik za četvrt miliona svjetskih računara

Neki blogovi i medijske informacije istakli su rizik od ovog gašenja, upozorivši na potencijalno „zamračenje“ (Reuters)
Neki blogovi i medijske informacije istakli su rizik od ovog gašenja, upozorivši na potencijalno „zamračenje“ (Reuters)

Blizu 250.000 korisnika računara širom svijeta moglo bi izgubiti pristup internetu u ponedjeljak zbog virusa koji se nalazi u središtu prevare sa hakiranjem koju su američke vlasti uspjele prekinuti prošlog novembra.

Neki blogovi i medijske informacije istakli su rizik od ovog gašenja, upozorivši na potencijalno „zamračenje“ i opisavši štetni program Alureon kao „virus sudnjeg dana interneta“.

Ipak, eksperti navode kako je veoma mali broj svjetskih računara u opasnosti, a davatelji usluga interneta će uglavnom biti na raspolaganju kako bi se brzo povratila veza. Kažu kako su razmotrili prijetnju i ona je mala u poređenju sa većim virusima poput Zeusa ili SpyEyea, koji su pogodili milione računara kako bi se izvodile finansijske malverzacije.

Do ove sedmice, više od 245.000 svjetskih računara je još zaraženo Alureonom i sličnim virusima, objavila je sigurnosna firma Deteque. Od ovog broja, 45.355 kompjutera se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Virusi su napravljeni tako da preusmjeravaju internetski saobraćaj kroz DNS servere koje kontroliraju kriminalci, navodi se iz FBI-ja. DNS serveri su računari koji preusmjeravaju direktni internetski saobraćaj.

Informacije i pomoć

Kada su vlasti preuzele lopovske DNS servere, federalni sudija u New Yorku je naredio da se uspostave privremeni serveri dok se zaražene mašine ne poprave. Privremeni serveri će se ugasiti u ponedjeljak, što znači da zaraženi računari koji nisu popravljeni više neće imati pristup internetu.

Pojedini davatelji internetskih usluga u SAD-u, među kojima su AT&T i Time Warner, napravili su privremene dogovore kako bi njihovi korisnici imali pristup internetu koristeći adrese lopovskih servera.

Informacije o tome kako da identificiraju i uklone viruse mogu se pronaći na internetskoj stranici koju su postavili eksperti i kompanije za sigurnost: http://www.dcwg.org.

Američke vlasti su optužile sedam osoba za kreiranje i provođenje planetarne internetske prevare. Šest ih je uhapšeno u Estoniji, dok je sedmi, sa adresom u Rusiji, još u bjekstvu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO