Pakistan: U dva napada više od 30 žrtava

Tri bespilotne letjelice su ispalile ukupno šest projektila na selo Data Kel (AP)
Tri bespilotne letjelice su ispalile ukupno šest projektila na selo Data Kel (AP)

Tri američke bespilotne letejlice napale su u petak uporište pobunjenika u plemenskoj oblasti na sjeverozapadu Pakistana i ubile najmanje 15 pobunjenika, saopćili su bezbjednosni zvaničnici.

Ove tri letjelice su ispalile ukupno šest projektila na selo Data Kel, oko 35 kilometara istočno od Miranshaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana, u blizini agganistanske granice, naveli su ovi zvaničnici.

U prvom napadu projektil je pogodio jednu kuću i ubio devet pobunjenika, još troje je ubijeno u drugom napadu, kada su došli da pokupe tijela poginulih, a treća letjelica je pet minuta kasnije ubila još troje pobunjenika, rekao je AFP-u visoki bezbednosni zvaničnik u Peshavaru.

“Najmanje 15 pobunjenika je poginulo u napadima tri bespilotne letjelice, koje su ispalile ukupno šest projektila”, kazao je ovaj zvaničnik.

Dva bezbjednosna zvaničnika u Miranshahu su potvrdila sva tri napada, ali su rekli francuskoj agenciji da je ubijeno najmanje 20 pobunjenika, a jedan od ovih zvaničnika je precizirao da su se pobunjenici bili okupili da se dogovore o slanju boraca u Afganistan.

Ubistva u restoranu

Data Kel se smatra uporištem Hafiza Gul Bahadura, talibanskog komandanta optuženog da šalje borce preko granice kako bi se borili protiv NATO-vojnika u Afganistanu, podsjeća AFP.

Ovo je bio prvi napad bespilotnih letjelica od kako je Islamabad postigao dogovor s Washingtonom da će ponovo otvoriti kopnene puteve ka Afganistanu, nakon što je američka državna sekretarka Hillari Clinton izjavila da žali što je 24 pakistanskih vojnika poginulo u zračnom napadu u novembru prošle godine.

Kako prenosi AP, jedan vladin zvaničnik je kazao da su naoružani muškarci ubili 18 ljudi u napadu na restoran pored puta na jugozapadu Pakistana.

Abdul Razak je naveo da su dvije osobe ranjene u napadu u petak u Turbatu, gradu u provinciji Balujistan, i dodao da su mrtvi i ranjeni Pakistanci koji su pokušali, uz pomoć švercera, preko Irana stići do Evrope.

Razak je još rekao da policija još istražuje ovu pucnjavu i nije iznio nijedan drugi detalj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO