Obama nezadovoljan zapošljavanjem

Obama je najnovije podatke o stvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru nazvao korakom u pravom smjeru (Getty Images)
Obama je najnovije podatke o stvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru nazvao korakom u pravom smjeru (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio u petak da nije zadovoljan rastom broja radnih mjesta u SAD-u, ali je najnovije podatke o stvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru nazvao korakom u pravom smjeru.

“Moramo potaknuti ekonomiju da još brže raste i moramo što više ljudi vratiti na posao”, rekao je on na predizbornom skupu u gradu Polandu, u Ohiu.

Glasači strahuju zbog slabe ekonomije i visoke nezaposlenosti, što bi moglo ugroziti Obamine izglede za ponovni izbor u novembru.

Ministarstvo rada objavilo je u petak da se broj radnih mjesta u junu povećao za oko 80.000, što je manje od predviđanja, a nezaposlenost je ostala na 8,2 posto.

‘Udarac u stomak’

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney odmah je napao Obaminu ekonomsku politiku zbog nepovoljnog izvještaja i premjestio je naglasak svoje kampanje sa zdravstvenog osiguranja na slabu ekonomiju.

Visoka nezaposlenost je “udarac u stomak”, rekao je Romney.

“Predsjednikova politika ne vraća Amerikance na posao, a predsjednik će za to morati preuzeti odgovornost”, kazao je on u New Hampshireu.

Romneyju odgovara takav izvještaj, piše Reuters, jer može prestati napadati Obaminu zdravstvenu politiku nakon što je Vrhovni sud prošle sedmice ocijenio da je Obamina reforma američkog sistema zdravstvene zaštite u skladu s Ustavom.

Izvor: Agencije


Povezane

Nove ankete pokazuju da je aktuelni predsjednik Barack Obama vrlo ranjiv, te da će voditi mrtvu utrku s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

18 Jan 2012

Najjača ekonomija na svijetu je u maju uspjela osigurati blizu 69.000 novih radnih mjesta, što je najslabiji rezultat u posljednjih 11 mjeseci.

02 Jun 2012

Kombinacija povećanja poreza i smanjenja vladinih izdataka dovela bi do oštrog kresanja budžetskog deficita, ali i do privremenog zastoja u ekonomskom rastu.

23 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO