Napadnut helikopter sa glasačkim materijalom

Subotnji izbori bit će prvi nacionalni izbori u Libiji od kako je prošle godine lider Moammar Gaddafi svrgnut ss vlasti (AFP)
Subotnji izbori bit će prvi nacionalni izbori u Libiji od kako je prošle godine lider Moammar Gaddafi svrgnut ss vlasti (AFP)

Naoružane osobe izvršile su napad na helikopter koji je prenosio glasački materijal za izbore koji će biti održani u subotu, saopćili su  libijski zvaničnici.

Helikopter je zatim prinudno sletio u blizini istočnog grada Bengazija.

Prema nezvaničnim informacijama, u napadu je poginula jedna osoba.

Identitet napadača nije poznat, ali se pretpostavlja da je napad povezan s tim što pojedine grupe u istočnoj Libiji zahtijevaju veću regionalnu autonomiju.

Zbog protesta upola je smanjen izvoz nafte iz Libije.

Libijski mediji su u petak prenijeli da su naoružani napadači zatvorili najmanje tri naftna terminala na istoku, kao znak protesta zbog sutrašnjeg glasanja.

Napadači su bijesni jer je zapad Libije dobio više mjesta u Nacionalnom kongresu Libije od naftom bogatog istoka.

Također je saopćeno da zbog protesta upola smanjen izvoz nafte iz ove zemlje.

Subotnji izbori bit će prvi nacionalni izbori u Libiji od kako je prošle godine lider Moamaar Gaddafi svrgnut sa vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Građani Libije će u subotu glasati na prvim višestranačkim parlamenternim izborima nakon više od 50 godina, odnosno od dolaska na vlast Muammara Gaddafija. Libijci će birati 200 poslanika Generalnog nacionalnog kongresa, koji će imati zadatak da imenuje novu prelaznu vladu, donese ustav a potom raspiše slijedeće izbore za 2013-tu godinu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO