Libijci sutra izlaze na parlamentarne izbore

Građani Libije u subotu će glasati na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima nakon više od 50 godina, odnosno od dolaska na vlast Muammara Gadafija.

Libijci će birati 200 poslanika Generalnog nacionalnog kongresa, koji će imati zadatak da imenuje novu prelaznu vladu, donese ustav, a potom raspiše sljedeće izbore za 2013. godinu.

Izborima za libijski Nacionalni kongres završava se mandat Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV), koje je uspostavljeno nakon što je bivši lider Gaddafi svrgnut i ubijen prošle godine.

Test snage islamskih stranaka

NPV se izjasnio da bi “glavni izvor” zakonodavstva Libije trebao biti šerijat i da taj princip ne treba podlijegati referendumu.

Ovi izbori bit će test snage islamskih stranaka – od politički iskusne Muslimanske braće, do ultrakonzervativnih salafista.

Islamisti i njihovi liberalni rivali održali su posljednje predizborne skupove.

Građani koji poslije 50 godina izlaze na izbore svakako su uzbuđeni.

Sadat al-Badri, građanin Tripolija, kaže: “Zaista, subota je poseban dan u historiji Libije i to je završetak desetina godina žrtve i nade da će Libijci izaći na slobodne i demokratske izbore.”

Izbore će pratiti i posmatrači iz Arapske lige (AL).

Sudeći prema izjavama, organizacijom izbora su zadovoljni.

Spremne i specijalne jedinice

Mohammed al-Khameshi, iz posmatračke misije AL-a, kaže: “Nacionalna izborna komisija je dobro organizirana, prilično tačna i pridržava se svih međunarodnih standarda. Ponovo smo se uvjerili da će izbori proteći u redu i da je izborna komisija spremna.”

Za izbore se spremaju i specijalne jedinice.

Snagu i umijeće prikazali su u Tripoliju.

A može se desiti da će im trebati i u praksi.

U pojedinim dijelovima izolirane južne oblasti Kufra, u Sahari, plemenski sukobi su toliko surovi da članovi izborne komisije taj dio zemlje nisu ni posjetili, a pitanje je da li će izbor biti provedeni u svim dijelovima Libije.

Izbore će s pažnjom pratiti obje strane koje su učestvovale u građanskom ratu.

Ipak, za većinu od oko 2,7 miliona registriranih birača subotnji izbori su prvi test demokratskog potencijala Libije.

Izvor: Al Jazeera