Italijani prodavali radijsku opremu Siriji

Selexovi inženjeri su u Damasku obučavali tehničare Intracoma Sirije korištenju opreme u helikopterskim terminalima (Reuters)
Selexovi inženjeri su u Damasku obučavali tehničare Intracoma Sirije korištenju opreme u helikopterskim terminalima (Reuters)

Podružnica italijanske firme za odbrambenu tehnologiju Finmeccanica prodavala je sofisticiranu komunikacijsku opremu sirijskoj policiji, a posljednja transakcija obavljena je u februaru, otkriva se u e-mail porukama koje je objavio WikiLeaks.

Italijanski list L'Espresso prenio je sadržaj nekoliko e-mail poruka u kojima se otkriva da je podružnica Finmeccanice, Selex Elsag, Siriji prodala svoj paket mobilne komunikacijske opreme Tetra, koju koriste vojska, policija i hitne službe, kao i druge organizacije.
 
Tetra omogućava sigurnu, kodiranu komunikaciju iz vozila i helikoptera. Prema pisanju italijanskog lista, ova oprema označena je da ima mogućnost “dvojnog korištenja” – vojnog i civilnog – dok je kompanija kazala u saopćenju da je dizajnirana i prodana isključivo u civilne svrhe.
 
Povećana narudžba
 
“Tehnologija je dizajnirana za hitne službe”, navodi se u saopćenju. 
 
Prodaja je bila sasvim legalna i desila se prije početka konflikta u Siriji, saopćeno je iz Finmeccanice.
 
U porukama koje je objavio WikiLeaks otkriveno je da je sirijska Vlada prvobitno potpisala ugovor u vrijednosti od 40 miliona eura za opremu 200., ali je povećala narudžbu prošle godine nakon početka borbi između sigurnosnih snaga i pobunjenika.
 
Evropska unija uvela je sankcije sirijskoj Vladi, a italijanska Vlada u više navrata osudila je nasilno suzbijanje demonstracija u Siriji protiv predsjednika Bashara al-Assada.
 
Obuka tehničara
 
Prema pisanju italijanskog lista, poruke koje je objavio WikiLeaks otkrivaju da je Selex prodao 500 radijskih aparata sirijskoj podružnici grčke kompanije Intracom-Telecom, koja je tu opremu dopremila policiji u Muadamiji, naselju u blizini Damaska, u maju 2011.
 
Sirijske vlasti u julu 2011. zatražile su da se narudžba poveća za 25 posto, a Selex je saopćio kako će razmotriti njihov zahtjev. Kasniji pokušaji Sirije da ubrzaju pošiljku opreme Tetra, odgođeni su zbog činjenice da je za to bilo potrebno odobrenje Vlade.
 
Inženjeri iz Selexa u februaru su u Damasku obučavali tehničare iz firme Intracom Sirija, podružnice Intracom-Telecoma, korištenju opreme u helikopterskim terminalima.
 
Wikileaks je u četvrtak objavio više od dva miliona e-mail poruka visokih sirijskih zvaničnika koje su razmijenjene od 2006. do 2012. godine.
 
Izvor: Agencije

Povezane

Zemlje Evropske unije dogovorile su se da sankcijama obuhvate još 22 dužnostnika te dodatnih osam sirijskih organizacija ili preduzeća.

18 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO