EK izmijenila prijedlog budžeta EU do 2020.

Brisel traži da se sredstva namijenjena poljoprivredi stabiliziraju na oko 385 milijardi eura (EPA)

Evropska komisija (EK) je objavila izmijenjeni prijedlog budžeta Evropske unije (EU) za razdoblje od 2014. do 2020. godine, s dodatnih osam milijardi eura, odnosno ukupno 1.033 milijarde eura, predviđenih za budžetski učinak ulaska Hrvatske.

Tom izmjenom predviđena je gornja granica od 1.033 milijarde eura, ili 1,08 posto ukupnog bruto društvenog dohotka (BDP) EU-a za obaveze, umjesto 1.025 milijardi eura (1,05 posto BDP-a EU-a) u prvobitnom prijedlogu od 29. juna 2011. godine.

Izmijenjenim prijedlogom predviđa se gornja granica od 988 milijarda eura, ili 1,03 posto BDP-a za plaćanja koja će se stvarno izvršiti, umjesto 972 milijarde eura koliko je bilo u prvom prijedlogu, što je iznosilo jedan posto BDP-a.

“Ova aktualizacija ne mijenja ništa bitno u našem prvom prijedlogu. To je puko mehaničko izvršenje”, kaže se u saopćenju evropskog komesara za budžet Janusza Lewandowskog.

Prijedlozi Brisela

“Pozivamo Evropsko vijeće i Evropski parlament (EP) da se do kraja godine dogovore o tom finansijskom okviru, kao što se navodi u zaključcima nedavno održanog skupa Evropskog vijeća”, kazao je on.

Tri najveća finansijera EU-a – Njemačka, Francuska i Velika Britanija – zatražila su da se u razdoblju 2014-20. zamrznu “finansijske perspektive” u odnosu na budžet planiran u 2013. godini, zadnje godine tekućeg izvršenja.

Brisel u svojim prijedlozima traži da se sredstva namijenjena poljoprivredi stabiliziraju na oko 385 milijardi eura.

Francuska, najveći financijer Zajedničke agrarne politike (PAC), zatražila je da sredstva za poljoprivredu ostanu ista “u euro”.

Izvor: Agencije