Bez reformi, Grci neće dobiti novac EU

Revizori EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda se ove sedmice nalaze u Atini, gdje procjenjuju stanje grčkih finansija (AP)
Revizori EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda se ove sedmice nalaze u Atini, gdje procjenjuju stanje grčkih finansija (AP)

Grčka neće dobiti sljedeću tranšu finansijske pomoći ako ne nastavi da primjenjuje ekonomske reforme koje od nje zahtijevaju međunarodni kreditori, upozorio je u petak jedan zvaničnik Evropske unije.

“Neće biti nove tranše pomoći sve dok Eurogrupa (sastavljena od ministara finansija eurozone) ne utvrdi da se program primjenjuje prema planu”, rekao je zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, prenijela je agencija AFP.

Ministri finansija zone eura, kao i ostalih članica Evropske unije, sastaju se u ponedjeljak 9. jula, što će biti nastavak samita od 29. juna, na kojem je napravljen proboj u rješenju problema dužničke krize.

Šansa za razmjenu mišljenja

Zvaničnik je dodao kako se ne očekuje da će odluka o pomoći Grčkoj biti donijeta prije kraja augusta, kao i da će sastanak u ponedjeljak biti šansa za “prvu razmjenu mišljenja o tome kakve su namjere grčke vlade”.

Revizori EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda se ove sedmice nalaze u Atini, gdje procjenjuju stanje grčkih finansija i napredak u primjeni reformi.

U zamjenu za reforme i mjere štednje, Grčkoj su odobrena dva paketa finansijske pomoći, prvi od 110 milijardi eura u maju 2010. i drugi od 130 milijardi eura krajem prošle godine, zajedno sa otpisom dugova privatnih kreditora u iznosu od 107 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO