Sirija: Od 56 ubijenih, 39 civila

Homs je postao simbol svega što se dešava bilo gdje u zemlji (AP)

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je u četvrtak širom Sirije ubijeno najmanje 56 ljudi te da su sirijski vojnici granatirali nekoliko oblasti u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, uporištu sirijske opozicije.

Sirijski general prebjegao u Tursku

General elitne sirijske Republikanske garde prebjegao je u Tursku, a to je prvi takav objavljeni bijeg visoko rangiranog oficira vojske predsjednika Bashara al-Assada od kako je počela pobuna protiv njega prije 16 mjeseci.

“Jedan visoki izvor u snagama sigurnosti potvrdio je bijeg generala (Manafa) Tlasa u Tursku… Njegov bijeg ne znači ništa”, rekao je jedan vojni dužnosnik.

“Da ga je sirijska obavještajna služba željela uhapsiti, to bi i učinila”, dodao je.

Sirijski opozicioni aktivisti su rekli da imaju informacije o tome da je Tlas u Turskoj, ali da ga ne smatraju prebjegom dok se sam ne oglasi u vezi s tim.

Tlas, pripadnik sunitske većine u Siriji i bivši blizak Assadov prijatelj, bio je zapovjednik brigade u Republikanskoj gardi, jednoj od najbolje opremljenih jedinica u sirijskoj vojsci, gdje dominiraju članovi Assadove sekte alaviti.

Od 56 ubijenih 39 su civili, 16 sirijski vojnici i jedan pobunjenički borac.

Artiljerija je gađala grad Maaret al-Numan, koji je često bio poprište nasilja i u njemu je ubijeno šest ljudi.

Nevladina organizacija tvrdi da je vojska granatirala selo Al-Tah i da je pri tom ubijeno najmanje pet ljudi, da je nekoliko desetina ranjeno i da su neki u kritičnom stanju.

Jedan pobunjenik poginuo je u sukobima u jugoistočnoj provinciji Dari, kolijevci 16-mjesečne pobune protiv Assadovog režima, a borba je vođena i u blizini granice s Jordanom.

Dijelovi Homsa pod opsadom

U centralnoj provinciji Homs ubijen je jedan sirijski brigadni general.

Pobunjeničke snage su pogodile halikopter u predgrađu grada Homsa, Baba Amri, gdje se u proteklih nekoliko sedmica vodi velika bitka između pobunjenika i sirijske vojske.

Nekoliko dijelova grada Homsa su i dalje pod opsadom vladinih snaga, pri čemu je ostalo blokirano na stotine porodica, uprkos pokušajima Crvenog križa da posreduje u njihovoj evakuaciji, rekao je za AFP šef Opservatorije Abdel Rahman.

“Homs je postao simbol svega što se dešava bilo gdje u zemlji”, kazao je Rahman.

Podatke Opservatorije nije moguće provjeriti, s obzirom na to da i Ujedinjeni narodi (UN) više ne objavljuju svoja saznanja o žrtvama krvoprolića u Siriji.

Izvor: Agencije