Bahrein: Policajci optuženi za mučenje

U junu su dva policajca osuđena na zatvorske kazne zbog maltretiranja demonstranata (EPA)

Bahreinski tužioci podigli su optužnice protiv 15 policajaca zbog maltretiranja zatvorenika u okviru istrage o izvještajima da su snage sigurnosti mučile zatvorenike uključene u nemirima od početka ustanka u toj zemlji u februaru 2011.

“Posljednje žalbe uložene su u junu, dok je devet zatvorenika već ispitano, nakon čega je troje upućeno na pregled forenzičkim ljekarima”, rekao je Nawaf Hamza, šef Odjela za specijalne istrage pri Tužilaštvu.
 
“Petnaest policajaca je ispitano i informirano o optužnicama protiv njih. Istraga u preostalim slučajevima se nastavlja”, navodi se u izjavi tužioca koju je objavila Vlada.
 
U ranijim slučajevima, nekoliko policajaca optuženo za maltretiranje zatvorenika i korištenje nepotrebne sile osuđeno je na pet godina zatvora, navoveo je Vladin Ured za informiranje (IAA). 
 
Sistematsko mučenje
 
Prema navodima Ureda objavljenim u junu, 19 pripadnika snaga sigurnosti bilo je pod istragom. Dva visoka policijska dužnosnika tada su osuđena na tri mjeseca zatvora.
 
Komisija međunarodnih pravnih stručnjaka u novembru je zaključila da je mučenje sistematski korišteno kako bi se stotine demonstranata primoralo na priznanja u vrijeme vojne uprave i suzbijanja antivladinih demonstracija.
 
Komisija je izvijestila da je 35 ljudi, uglavnom demonstranata, poginulo tokom nemira, dok je petero umrlo od posljedica mučenja.
 
Iako su bahreinske snage sigurnosti uz pomoć saudijske vojske rastjerale veliku grupu demonstranata okupljenih u kampu u Manami u martu 2011. godine, policija i demonstranti dolaze u sukob skoro svakog dana.
 
Bahrein je zatvorio nekoliko  policajaca optuženih za mučenje. Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i opozicija tvrde da Vlada izbjegava priznavanje odgovornosti na višem nivou.
 
Prošlog mjeseca bahreinski ministar unutrašnjih poslova kazao je kako je policajcima naređeno da ne smiju mučiti i ubijati demonstrante.
 
Izvor: Agencije