SAD: Potopit ćemo iranske čamce u Zaljevu

Gomilanje vojnih snaga oko strateškog prolaza Hormuza (International Iran Photo Agency)

Sjedinjene Američke Države su premjestile nove jedinice u Zaljev kako bi držale strateški vodeni put kroz Hormuz otvorenim i mogle udariti duboko u Iran u slučaju regionalne vojne eskalacije, piše New York Times.

Američki list navodi riječi viših funkcionera koji kažu da tiho vojno jačanje ima za cilj da pruži uvjeravanja da su Izrael i SAD ozbiljni u pogledu odnošenja prema iranskom nuklearnom programu i držanju moreuza Hormuz otvorenim za transport nafte s Bliskog istoka. 

Duplirani minolovci

“Poruka Iranu je: Nemojte čak ni da pomišljate o zatvaranju moreuza“, naveo je list riječi jednog funkcionera Ministarstva odbrane.

“Nemojte ni da pomislite o zatvaranju moreuza. Mi ćemo očistiti mine. Nemojte ni da pomislite o slanju vaših brzih čamaca da ugrožavaju naše brodove ili trgovačku plovidbu. Poslaćemo ih na dno Zaljeva”, poručio je zvaničnik.

Američka mornarica je duplirala broj minolovaca u regionu na osam brodova, a u regionalne baze su raspoređeni borbeni avioni F-22 i stariji F-15C, kako bi se ojačala postojeća udarna grupa na nosaču aviona, navodi New York Times

Predsjednik SAD-a Barack Obama nastoji da problem iranskog nuklearnog programa riješi diplomatskim putem, dižući sankcije protiv Teherana na nezabilježen nivo posljednjih mjeseci, ali ne isključuje ni mogućnost vojnih udara.

Zapadne zemlje i Izrael optužuju Iran da nastoji proizvesti nuklearno oružje pod izgovorom obogaćivanja uranijuma za civilnu upotrebu, što Teheran odlučno negira.

Iran i grupa P5+1 koju čine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda plus Njemačka, planiraju održati sastanak eksperata u Istanbulu na kome bi se razgovaralo o ovom problemu.

Skok cijena nafte

Razgovori tehničkih eksperata će se održati poslije tri prethodne runde ranije ove godine, koji su vođeni na višem političkom nivou i na kojima nije bilo moguće premostiti velike razlike između dviju strana.

Iran je prijetio da će zatvoriti prolaz Hormuz, kojim idu putevi nafte iz bogatih zemalja Zaljeva, ukoliko dođe do zračnih napada po njihovim nuklearnim postrojenjima.

Zbog te prijetnje, ponovljene u više navrata od decembra, došlo je do skoka cijena nafte na najviši nivo u posljednje četiri godine od 128 dolara za barel prošlog marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran, Izrael i SAD najavljuju i održavaju vojne vježbe u strateškom Hormuškom moreuzu, u koji je Britanija poslala najsavremeniji ratni brod.

Published On 07 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO