Živi zid oko japanskog parlamenta

Demonstranti su stigli iz cijele zemlje (AP)
Demonstranti su stigli iz cijele zemlje (AP)

Kao svake sedmice posljednjih mjeseci, hiljade Japanaca došle su u nedjelju u Tokio na antinuklearne proteste i napravile živi zid oko japanskog parlamenta, kojeg su tokom sat vremena simbolično opkolili.

Tom manifestacijom na kojoj se okupilo 10.000 ljudi, traži se prestanak upotrebe nuklearne energije u toj zemlji traumatiziranoj katastrofom centrale Fukushima u martu 2011. godine. 

Jedan od organizatora manifestacije je rekao da su demonstranti stigli iz cijele zemlje.

Na čelu povorke bili su aktivisti u bijelim kombinezonima s plinskim maskama na licima, poput radnika koji su radili na dekontaminaciji centrale Fukushima, bubnjali su po žutim metalnim spremnicima s oznakama radioaktivnih tvari.

Prijete problemi sa strujom

Demonstranti su polagano hodajući u povorci ponavljali poruke “Vratite nam Fukushimu”, “Zaustavimo nuklearnu energiju” i “Zaštitimo našu djecu”.

Antinuklearni protesti sve su češći nakon odluke premijera Yoshihika Node da vrati u pogon dva nuklearna reaktora.

Noda je tada istaknuo da im prijete prekidi isporuke električne enegije jer se trećina struje proizvodi u nuklearnim centralama.

U subotu je pokrenut politički pokret Zeleni Japan koji namjerava predstaviti kandidate na sljedećim parlamentarnim izborima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO