Romneyevi gafovi u Londonu

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Mitt Romney ostavio je priličan utisak tokom prve posjete na njegovoj evropskoj turneji.

Susreo se s britanskim vođama u Londonu uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, ali nije baš sve prošlo glatko.

Romney je prvo kritizirao Olimpijske, igre pitajući se je li London spreman.

„Postoji nekoliko stvari koje su uznemirujuće, kao što je priča o privatnoj sigurnosnoj firmi koja nema dovoljno ljudi. Navodni štrajk imigracijskih i carinskih dužnosnika – to naravno nije ohrabrujuće”, rekao je on.

Cameronov odgovor

To je izazvalo oštar odgovor britanskog premijera Davida Camerona, koji se našalio na račun Romneyevog olimpijskog iskustva, kad je prije 10 godina vodio Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju.

“Održavamo Olimpijske igre u jednom od najprometnijih, najaktivnijih, najenergičnijih gradova u svijetu. Naravno da je lakše održati Olimpijske igre u nekoj nedođiji “, kazao je on.

Na zabrinutost Romneya u vezi sa Olimpijskim igrama odgovorio je i gradonačelnik Londona Boris Johnson.

„Čujem da ima neki tip Mitt Romney koga interesuje  jesmo li spremni… Jesmo li spremni?! Jesmo li spremni?! Da, spremni smo, mjesta održavanja su spremna, spreman je stadion, bazeni, velodrom, sigurnost, policija, transportni sistem, a i naš olimpijski tim je spreman!“, poručio je Johnson.

Republikanski kandidat sastao se s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom, koji je sad izaslanik za Bliski istok. Romney će u sklopu ovog putovanja također putovati u Izrael.

Susreo se i sa trenutnim vođom Laburističke stranke Edom Millibandom, ali se činilo da je zaboravio njegovo ime, nazivajući ga “gospodinom vođom”.

Tajni razgovori

Romney je zatim nakon sastanka s Cameronom u Downing Streetu, otkrio kako je imao brifing o Siriji sa šefom britanske inozemne obavještajne službe MI6.

“Svidjeli su mi se uvid i perspektive lidera Vlade i opozicije, kao i šefa MI6 dok smo razgovarali o Siriji i nadi za mirniju budućnost te zemlje.”

Tradicija je da se o takvim brifinzima ne govori u javnosti.

Ipak, izlazak pred medije barem je dao priliku bivšem guverneru Massachussettsa da ispravi svoju kritiku Olimpijskih igara.

“Oduševljen sam izgledima za vrlo uspješne Olimpijske igre. Ono što sam vidio pokazuje maštovitost i promišljanje i puno organizacije i očekujem da će igre biti vrlo uspješne”, kazao je Romney.

Za vikend Romney putuje u Izrael, gdje je mnogo popularniji, te se nada  da će mu to pomoći da stvori imidž svjetskog državnika koju je njegova kampanja očajnički željela.

Izvor: Al Jazeera