Poziv Evropi da ne diskriminira muslimane

Belgijanka Hejare Boujtat svjedočila je o diskriminaciji kojoj je izložena zbog toga što nosi maramu (AP)

Komesar za ljudska prava u Vijeću Evrope (VE) Nils Muiznieks pozvao je evropske vlade da “odustanu od zakona i uredbi namijenjenih samo muslimanima”, kao što je francuski Zakon o zabrani pokrivanja muslimanki iz 2010. godine.

“Vlade bi trebale odustati od zakona i uredaba namijenjenih isključivo muslimanima i zabraniti diskriminaciju na osnovu vjere i uvjerenja na svim poljima”, piše on u pismu objavljenom na mrežnoj stranici te panevropske organizacije.

“Velike stranke su iskorištavale nepovjerenje prema muslimanima, podupirući restriktivne zakonske odredbe uperene protiv te zajednice. U Belgiji i u Francuskoj zakoni predviđaju globu ili pohađanje kurseva državljanstva za žene koje nose maramu u javnom prostoru”, rekao je Muiznieks.

Osuda provjere identiteta prema izgledu

On smatra da muslimani u Evropi “redovno nailaze na različite oblike predrasuda, diskriminacije i nasilja, koji pojačavaju njihovu društvenu isključenost”.

Tako je, ističe Muiznieks, pozivajući se na nedavnu studiju Agencije EU-a za osnovna ljudska prava, “svaki treći musliman bio izložen diskriminaciji u zadnjih 12 mjeseci”, a “četvrtinu anketiranih muslimana uhapsila je policija u prethodnoj godini”.

Muiznieks osuđuje provjeru identiteta po izgledu lica, koju smatra “ne samo diskriminirajućom, nego i kontraproduktivnom”.

Također, poziva zemlje da provode istraživanja o diskriminaciji prema muslimanima i drugim vjerskim skupinama polazeći od “prikupljanja podataka grupiranih po etničkoj, vjerskoj i spolnoj pripadnosti”.

Svaki treći musliman bio je izložen diskriminaciji u zadnjih 12 mjeseci, kaže se u studiji Agencije EU-a.

Amnesty International (AI) je u aprilu objavio izvještaj pod nazivom “Izbor i predrasuda”, u kojem je posebna pažnja posvećena nacionalnim zakonima i lokalnim pravilima protiv nošenja tradicionalnih dijelova islamske odjeće, poput marame na glavi ili preko lica.

Francuska i Belgija su ih direktno zabranile, kao i neki gradovi u Španiji.

Amnesty je razgovarao s muslimankama koje su imale problem da nađu posao ili su morale promijeniti školu zbog diskriminicije prema njihovom običaju da nose marame.

Tom prilikom je Belgijanka Hejare Boujtat svjedočila o diskriminaciji kojoj je izložena zbog svog načina odijevanja.

Izvor: Agencije