Izrael optužio sirijske snage zbog Golana

Bomba eksplodirala u demilitiziranoj zoni pored sela Jobat al-Khashaba, tvrde izraelski mediji (EPA)

Izrael je optužio sirijske sigurnosne snage da su zašle u dio pod okupacijom Izraela, kojim patroliraju mirovnjaci UN-a, kako bi se održao prekid vatre između te dvije susjedne zemlje.

U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu i Vijeću sigurnosti UN-a, izraelski ambasador u UN-u, Haim Waxman, naveo je da su sirijski vojnici ušli na područje Golanske visoravni u četvrtak u jeku borbi između sirijskih sigurnosnih snaga i opozicionih grupa.

Blizu 400 kvadratnih kilometara Golanske visoravni je takozvano područje razdvajanja i na njega sirijske snage ne mogu da uđu na osnovu sporazuma o prekidu vatre iz 1974. godine.

Izrael i Sirija su zvanično još u ratu.

“Ta akcija predstavlja flagrantno kršenje sporazuma sa potencijalno dugoročnim posljedicama za sigurnost i stabilnost regije”, naveo je Waxman u pismu.

Jedna mina iz Sirije pala je u noći s ponedjeljka blizu izraelske granice na sjeveru Golana.

Izraelski mediji su precizirali da je pala u granicama demilitarizirane zone blizu 400 metara od granične ograde. Eksplodirala je pored sirijskog sela Jubata al-Khashab nedaleko od sela Masada na Golanu.

Stanje poslije pada Assada

Izrael i drugi sirijski susjedi brinu sve više da bi se sirijski sukob mogao proširiti kroz inače nestabilnu regiju.  

Jedan zvaničnik izraelske Vlade izjavio je ranije da su lideri Izraela diskutirali s američkim izaslanicima kako da se odnose prema kolapsu režima u Damasku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju da će njegova zemlja morati da djeluje, ako bude neophodno da se spriječi pad zaliha hemijskog oružja u ruke naoružanih grupacija kada bude srušen sirijski režim.

Na pitanje da li su SAD i Izrael razmatrali kako postupiti u slučaju pada vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, jedan neimenovani zvaničnik Vlade je kratko rekao:

“Možete pretpostaviti da su takva pitanja postavljenja u razgovoru s američkim zvaničnicima kada su nedavno posjetili Izrael.”

Ban Ki Moon je izjavio u nedjelju da je gotovo 17.000 ljudi ubijeno tokom 16 mjeseci pobune, koja je počela kao mirni prodemokratski protest i pretvorila se u oružani sukob protiv četiri decenije vladavine porodice Al-Assad, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO