Egipat dozvolio slobodan ulazak Palestinaca

Mahmoud Abbas i katarski premijer šeik Al-Thani na sastanku Arapske lige u Dohi (AP)

Egipat je dozvolio Palestincima da slobodno ulaze u tu zemlju nakon petogodišnje blokade Pojasa Gaze, saopćili su u ponedjeljak aerodromski zvaničnici u Kairu.

Takva odluka znači da Palestinci mogu slobodno napustiti Gazu, a odnosi se, također, na Palestince na Zapadnoj obali i u Jerusalemu, prenosi AP.

Pojasom Gaze vlada Hamas, ogranak Muslimanske braće, kojoj pripada novi egipatski predsjednik Muhamed Mursi.

Blokada te teritorije uvedena je sredinom 2007. godine, nakon što je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

Većini Palestinaca izlazak otuda bio je zabranjen.

Zvaničnici su rekli da je odluka o ulasku u Egipat u ponedjeljak ujutro primijenjena prvi put kada je sedmorici Palestinaca koji su čekali na Međunarodnom aerodromu Kairo bilo dozvoljeno da uđu u Egipat bez uobičajenih sigurnosnih kontrola i viza.

Imena zvaničnika nisu objavljena, jer nemaju ovlaštenje da daju izjave novinarima.

Zvaničnog saopćenja o ovoj odluci nije bilo.

Podrška priznanju Palestine

Arapska liga (AL) podržala je plan Palestinske uprave kojim se od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) traži da prizna državu Palestinu, ali se njene članice nisu saglasile oko toga kad bi takav zahtjev trebao biti upućen i svjetskoj organizaciji.

“Umjesto toga, predstavnici AL-a su na sastanku u Dohi zatražili od komiteta da pripremi zahtjev koji treba biti upućen UN-u i potom o tome izvijesti AL 5. septembra”, rekao je Saeb Erekat, saradnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Datum upućivanja zahtjeva za priznanje palestinske države prije održavanja predsjedničkih izbora u SAD-u je od ogromnog značaja, naveo je AP, podsjećajući da se SAD i Izrael protive zahtjevu za unilateralnim priznavanjem.

Te dvije zemlje smatraju da palestinska država mora biti ustanovljena putem pregovora.

Izraelsko-palestinski pregovori su prekinuti 2008. godine i dvije strane se ne slažu oko toga kako bi ih trebalo nastaviti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO