Samaras: Grčka je u Velikoj depresiji

Prije sastanka je bilo najavljeno da će Clinton sa Samarasom razgovarati o stranim investicijama u Grčkoj (Reuters)

Grčka je u Velikoj depresiji, u kakvoj su bile SAD 1930-tih, kazao je u nedjelju grčki premijer Antonis Samaras u Atini bivšem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu.

Samarasov komentar je uslijedio dva dana uoči dolaska u Atinu grupe međunarodnih povjerilaca, koji insitiraju na daljim mjerama štednje ukoliko Grčka, koja se povija pod teretom masivnog spoljog duga od preko 360 milijardi eura, namjerava dobiti dalju finansijsku pomoć i izbjeći haotični bankrot.

Očekuje se da grčki bruto društveni proizvod (BDP) do kraja 2012. godine opadne za petinu, u petoj uzastopnoj godini recesije, pod utjecajem povećanja poreza, smanjenja troškova i plata, shodno zahtjevima dva paketa pomoći koje su joj dali Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Nezaposlenost je u Grčkoj dostigla rekordnih 22,6 posto u prvom kvartalu ove godine.

Dvije dodatne godine

Grčka mora do 2014. godine smanjiti svoj budžetski deficit ispod tri posto BDP-a, sa 9,3 posto koliko je iznosio 2011. godijne, što zahtijeva dodatnih 12 milijardi eura u smanjenjima troškova i višim porezima, povrh 17 milijardi eura, koliko su iz budžeta uštedjele dosadašnje vlade.

Grčka želi da joj kreditori omoguće dvije dodatne godine kako bi ostvarila budžetski cilj i izbjegla još dublje ekonomsko propadanje, no ovi se protive takvoj ideji Atine, jer bi to značilo još veću finansijsku pomoć prezaduženoj zemlji.

Njemački politički magazin Der Spiegel je, ne navodeći izvor, pisao o sve većem nezadovoljstvu stavom zvanične Atine, zbog čega MMF možda neće učestvovati u dodatnom finansiranju Grčke.

Ministri finansija Njemačke i Grčke su odbili komentirati članak u kome se sugerira da bi se nova pomoć Grčkoj mogla kretati od 10 do 50 milijardi eura.

‘Helenska inicijativa’

Grčka je od proljeća 2010. godine primila preko 240 milijardi eura kredita, uz veliki oprost duga.

Clinton je, kako prenosi Reuters, na sastanku sa Samarasom kritizirvao grčke kreditore da se pretjerano usredsređuju na štednju.

Grčka bi vjerovatno lakše mogla otplatiti svoj dug ukoliko bi prvo ostvarila privredni oporavak, kazao je on.

Prije sastanka je bilo najavljeno da će Clinton sa Samarasom razgovarati o stranim investicijama u Grčkoj.

Clinton je došao u Grčku da promovira “Helensku inicijativu”, koju su pokrenuli biznismeni grčkog porijekla koji žive u inostranstvu, a koji žele podstaći strane investicije u ovu krizom pogođenu zemlju i prikupiti do 100 miliona dolara pomoći za dobrotvorne akcije u Grčkoj.

Izvor: Agencije