U Tanzaniji potonuo trajekt sa 290 putnika

U saopćenju tanzanijske mornarice se navodi da je trajekt upao u teškoće zbog jakih vjetrova (Al Jazeera)
U saopćenju tanzanijske mornarice se navodi da je trajekt upao u teškoće zbog jakih vjetrova (Al Jazeera)

Najmanje 24 osobe su izgubile život, a desetine se vode kao nestali kada je tanzanijski trajekt sa 290 putnika potonuo u srijedu u Indijski okean, u blizini Zanzibara, saopćili su zvaničnici.

Kako prenosi AFP, među stradalima je i dvoje Evropljana, a na brodu je bilo i 30 djece.

“Do sada smo u bolnici primili tijela 24 žrtve, uključujući dvoje Evropljana”, rekao je novinarima ministar saobraćaja Zanzibara Hamad Masud Hamad. 

U saopćenju tanzanijske mornarice se navodi da je brod “MV Skagit” upao u teškoće zbog jakih vjetrova, pošto je oko podneva po lokalnom vremenu isplovio iz luke Dar es Salam prema Zanzibaru, tanzanijskom poluautonomnom arhipelagu i popularnoj turističkoj destinaciji.

Spasilačka operacija traje bez obzira na loše vremenske uvjete, rekao je državni ministar iz zanzibarske predsjednikove kancelarije Mvinjihaji Makame novinarima, prenosi AFP.

Nepoznat uzrok nesreće

Na trajektu je bilo 290 putnika i članova posade, kada je brod potonuo, tj. prevrnuo se u Indijski okean kod istočne afričke obale u blizini ostrva Čumbe, potvrdio je Said Kamis, sigurnosni zvaničnik Zanzibarske lučke korporacije za agenciju Reuters. 

Još se ne zna šta je izazvalo nesreću na redovnoj liniji između Dar es Salama i Zanzibara.

“Ovo je još jedna tragedija koju istražujemo. Spasilačke ekipe iz policije i ratne mornarice požurile su na mjesto događaja”, rekao je Saidi Shaabani, dužnosnik u potpredsjedničkom uredu.

Više od 200 ljudi stradalo je u septembru 2011. kada se trajekt Spice Islander prevrnuo, ploveći između dva od tri otoka koji čine Zanzibar, u jednoj od najgorih pomorskih katastrofa u Africi u zadnjih deset godina.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Među 17 žrtava čija su tijela nađena nakon nesreće četiri su bile francuski državljani, a još 15 osoba, od kojih je dvoje Francuza, vodi se kao nestale.

02 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO