SAD: Korak do trgovinskih odnosa sa Rusijom

U Finansijskom komitetu jednoglasno je usvojeno uspostavljanje stalnih normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom (Reuters)

Finansijski komitet Senata Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odobrio je u srijedu u Washingtonu nacrt trgovinskog sporazuma sa Rusijom.

Kako prenosi Reuters, taj sporazum bi mogao osigurati da američki izvoznici izvuku korist iz ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i udvostruče izvoz u tu zemlju, ali i do komplikacija ionako hladnih odnosa Washingtona sa Moskvom u vezi s pitanjem ljudskih prava.

U Finansijskom komitetu je jednoglasno izglasano uspostavljanje stalnih normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom, ali i uvođenje novih sankcija protiv narušavanja ljudskih prava u toj zemlji, prenosi AP.

Jednoglasna podrška

Jednoglasna podrška tom prijedlogu zakona povećava izglede za njegovo brzo usvajanje u Senatu i Predstavničkom domu, a predsjednik SAD-a Barack Obama bi ga mogao potpisati prije nego što Rusija u avgustu zvanično uđe u WTO.

“To je naš rok za usvajanje stalnih normalnih trgovinskih odnosa”, izjavio je predsjednik Finansijskog komiteta, senator Max Baucus.

Baucus je istakao da će, ukoliko bude propušten taj rok, američki farmeri, rančeri i poslovni sektor izgubiti u korist ostalih 154 članica WTO-a.

Rusija će idućeg mjeseca ući u WTO, poslije 18 godina pregovaranja.

Taj ulazak je povećao pritisak na američki Kongres da ukine odredbu iz vremena Hladnog rata, poznatu kao amandman Jackson-Vanik iz 1974. godine, koji nije u skladu s propisima WTO-a, jer ograničava trgovinsku saradnju sa zemljama u kojima se krše ljudska prava.

Izvor: Agencije