Kim Jong Un imenovan za maršala vojske

Kim Jong Un krenuo stopama svog oca, koji je, također, bio maršal sjevernokorejske armije (EPA)
Kim Jong Un krenuo stopama svog oca, koji je, također, bio maršal sjevernokorejske armije (EPA)

Mladi sjevernokorejski vođa Kim Jong Un dobio je čin maršala vojske, što je najviši vojni čin u državi, objavila je u srijedu sjevernokorejska agencija KCNA.

Najnovije imenovanje uslijedilo je nakon što je nekoliko sati ranije za podne po lokalnom vremenu najavljeno objavljivanje „važne vijesti“ bez navođenja o čemu je riječ, pa je tako seizmološki institut u Seoulu bio ponukan saopćiti kako ne bilježi nikakva podrhtavanja tla koja bi ukazivala na mogući nuklearni eksperiment.

Otac sjevernokorejskog lidera Kim Jong Il je, također, bio maršal vojske, a ovo imenovanje znači zapravo dodatno cementiranje vlasti njegovog sina u ovoj siromašnoj državi čija vojska broji 1,2 miliona vojnika i četvrta je najbrojnija vojna sila na svijetu.

Nakon smrti oca u decembru prošle godine, mladi sjevernokorejski vođa, za kojeg procjenjuju da je u kasnim dvadesetim godinama, došao je na čelo korejske Radničke partije i postao prvi predsjednik Nacionalnog povjerenstva za odbranu.

Kult ličnosti

Prošle je sedmice smijenio vicemaršala Ria Yong Hoa, vodeću vojnu figuru u Sjevernoj Koreji.

„Kult ličnosti koji okružuje porodicu Kim potpuno je prešao na Kima Jong Una”, kazao je novinarima u utorak u Seulu Daniel Pinkston iz Međunarodne krizne grupe (ICG), koja je ranije ovog mjeseca posjetila Sjevernu Koreju.

Ova je država 90-ih godina, u vrijeme vladavine Kima Jong Ila, bila pogođena velikom glađu, a privreda ostala devastirana nakon pada SSSR-a, koji joj je do tada davao najveću podršku.

Gotovo je u potpunosti izolirana međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog i raketnog programa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO