Sojuz uspješno pristao na svemirsku stanicu

Ruski kosmonaut Oleg Kononenkov kazao je kako bi oružje bilo potrebno zbog divljih životinja (AFP)

Svemirski brod Sojuz s tročlanom međunarodnom posadom u utorak je uspješno pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), saopćio je ruski Centar za kontrolu svemirskih letova.

Sojuz TMA-05M s Amerikankom Sunitom Williams, Rusom Jurijem Malenčenkom i Japancem Akihikom Hoshideom pristao je u 6:51 sat po srednjoevropskom vremenu na ISS-u, gdje će troje astronauta boraviti četiri mjeseca, dodaje Centar, a prenosi službena ruska agencija Itar-Tass.

Sojuz je poletio u nedjelju sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu.

Posada će se pridružiti Rusima Genadiju Padalki i Sergeju Revinu te astronautu NASA-e Josephu Acabi, koji su poletjeli iz Kazahstana 15. maja.

Gubici Rusije

Rusija je sada jedina zemlja koja može prevesti astronaute na ISS od kako je u ljeto 2011. godine ugašen američki svemirski program.

Rusija je u nešto više od godinu dana ipak imala niz havarija u svemirskom sektoru, koji su uzrokovali gubitak nekoliko satelita i drugih uređaja, uključujući teretni svemirski brod namijenjen opskrbi ISS-a.

Svemirska stanica se nalazi u orbiti na blizu 410 kilometara od zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Poslije dva dana ruski svemirski brod Sojuz stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu. Tročlana posada koju čine dvojica Rusa i jedan Amerikanac, pridružila se trojici kolega koji se tamo nalaze od decembra prošle godine.

Published On 17 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO