Susret ASEAN-a završen bez sporazuma

Filipini su insistirali da se u zajedničkom saopćenju spomene prošlomjesečni sukob s Kinom oko Scarborough plićaka (na fotografiji) (AFP)

Poslije nekoliko dana usijane diplomatije zemlje Jugoistočne Azije završile su u petak sastanak u Kambodži  podijeljene oko načina rješavanja teritorijalnog spora s Kinom u Južnom kineskom moru.

Sastanak ASEAN-a  po prvi put u 45 godina je završen bez objavljivanja uobičajenog zajedničkog saopćenja.

Ministri vanjskih poslova 10 zemalja ASEAN-a su od ponedeljka pokušavali dogovoriti tekst saopćenja.

Peking tvrdi da od davnina uživa suverenitet nad cijelim naftom i gasom bogatim Južnim kineskim morem, dok Vijetnam, Filipini, Malezija i Bruneji ističu pretenzije nad dijelovima naspram njihovih obala. 

Dugo pripremani kodeks ponašanja, koji snažno podržavaju Sjedinjene Američke Države, organizacija vidi kao način sprečavanja da svađe oko ribarenja, prava plovidbe i eksploatacije nafte i gasa, prerastu u oružane sukobe.

Kina je sastanak opisala kao produktivan, ali su Filipini oštro osudili neizdavanje zajedničkog saopćenja.

Poziv na jedinstvo

Predstavnik Manile je insistirao da se u dokument unese prošlomjesečni sukob s Kinom oko Scarborough plićaka, ali se tome suprostavila Kambodža, saveznik Pekinga.

Filipini su u saopćenju naveli da se podjelama podriva cilj ASEAN-a da probleme rješavaju kao blok, a ne na bilateralan način, na čemu insistira Peking. 

Manila i Washington su ove sedmice pozvali na jedinstvo zemlje članice ASEAN-a, kako bi zajedničkim snagama pregovarale s Kinom o sporovima u Južnom kineskom moru, dok Peking preferira dogovore sa svakom od zainteresiranih zemalja posebno.

Kambodžanski ministar vanjskih poslova Hor Namhong izrazio je žaljenje zbog razilaženja u organizaciji, ali je rekao da “nije mogao dopustiti da zajedničko saopćenje postane talac bilateralnih pitanja (Filipina i Kine)“.

‘Recept za konfrontacije’

Ministri asocijacije su u nedjelju rekli da su dogovorili “ključne elemente” nacrta kodeksa koji bi bio predstavljen Kini.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton zatražila je od zemalja ASEAN-a i Kine da zajednički rade na nacrtu kodeksa pomorskog ponašanja kako bi se spriječile konfrontacije oko tih voda.

Clinton je na sastanku ASEAN-a, kome su prisustvovale Kina i EU, upozorila da su pitanja kao što su plovidba i zakonito iskorištavanje pomorskih resursa često od značaja za širu regiju i da bi pristup da se to rješava isključivo bilateralnim razgovorima mogao biti recept za konfuziju i konfrontacije. 

Kina je hladno primila prijedlog o ideji početka pregovora, skoro 10 godina otkako je nastala ideja o zajedničkom kodeksu, rekavši da će razgovarati “kada sazru uslovi za to”. 

Napetosti u regiji Južnog kineskog mora su znatno porasle posljednjih mjeseci zbog sučeljavanja kineskih i filipinskih patrolnih brodova, kao i nedavnog usvajanja zakona u Vijetnamu o suverenitetu nad otocima Spratly i Paracel, na koja pravo polaže i Peking.

Izvor: Agencije