Ruski prijedlog zakona o stranim agentima

Opozicija smatra da su novi prijedlozi zakona pokušaj gušenja demokratije (AFP)

Donji dom ruskog Parlamenta odobrio je u petak kontroverzni prijedlog zakona kojim se nevladine organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva označavaju kao “strani agenti”.

Prijedlog zakona, koji su osudile Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države, a koji će, kako aktivisti strahuju, Kremlj upotrijebiti kako bi se obračunao sa svojim kritičarima, usvojen je u Dumi sa 374 glasa za, tri protiv i jednim uzdržanim.

Ovo je bilo treće i konačno glasanje o ovom prijedlogu zakona, za čije će se kršenje propisivati velike novčane kazne ili kazne zatvora.

Gušenje opozicije

Ruski poslanici su u petak većinom glasova usvojili još jedan kontroverzni prijedlog zakona koji klevetu proglašava krivičnim prekršajem koji povlači novčanu kaznu od maksimalno 152.000 dolara.

U znak protesta pred zgradom Dume u Moskvi okupilo se nekoliko novinara.

Oba prijedloga zakona bit će predstavljena gornjem domu Parlamenta, a ako budu usvojeni, treba ih potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Mnogi analitičari smatraju da se na ovaj način stvara zakonska infrastruktura za gušenje opozicije koja će narušiti ugled mnogih grupa za ljudska prava i zaštitu životne sredine koje djeluju u Rusiji.

Izvor: Agencije