ICC: Nalog za hapšenje pobunjeničkog vođe

Grupa koju sada vodi Mudacumura optužena je za učešće u genocidu manjinskih Tutsija u Ruandi 1994. godine (Reuters)

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje ruandskog pobunjeničkog vođe Sylvestrea Mudacumure, koji se nalazi u Demokratskoj republici Kongo.

„Bolje kasnije nego nikad“, rekao je ministar pravosuđa Tharcisse Karugarama za agenciju AFP, nakon što je objavljena vijest o nalogu za hapšenje Mudacumure, koji se tereti za zločine počinjene 2009. i 2010. godine.

Njegova pobunjenička grupa Hutua optužena  je i za učešće u genocidu manjinskih Tutsija u Ruandi 1994. godine, na čijem čelu on nije bio u tom periodu. 

Međunarodni sud opisao je Mudacumuru kao vrhovnog vojnog vođu Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande (FDLR).

Nedovoljne akcije

Kigali dugo optužuje Kinšasu i međunarodnu zajednicu da ne rade dovoljno kako bi spriječili djelovanje pobunjeničkih grupa koje se kriju u prašumama istočnog DR Konga, te kako bi njihovi lideri bili privedeni pravdi.

“MONUSCO (Misija UN-a u DR Kongu) i vojska Konga uvijek su ga tretirali kao druga, kao kolegu. Sada ga moraju uhapsiti“, rekao je Karugarama.

Alain Mukararinda, glasnogovornik kabineta tužioca, rekao je da akcije protiv Mudacurume samog neće biti dovoljne da se poprave odnosi u ratom uništenoj regiji.

Nalog za hapšenje „je dobra stvar, ali za nas nije dovoljna zato što ovi ljudi (FDLR) još čine zločine u DR Kongu, pored onih koji su počinili tokom genocida u Ruandi“, kazao je za agencije.

„Gonjenje Mudacumure samog neće biti dovoljno“, dodao je, pozvavši sve nadležne da ulože trud kako bi se vođe pobunjenika izručile ICC-u.

Izvor: Agencije