Uhapšen brat predsjednika Južne Koreje

Lee je kazao kako mu je 'žao' na pitanje novinara da li ima što poručiti južnokorejskom predsjedniku i narodu ove države (Getty Images)
Lee je kazao kako mu je 'žao' na pitanje novinara da li ima što poručiti južnokorejskom predsjedniku i narodu ove države (Getty Images)

Brat predsjednika Južne Koreje uhapšen je i doveden u pritvorski centar nakon što je Sud odobrio nalog za hapšenje na osnovu navoda o mitu.

Hapšenje u srijedu nanijelo veliku sramotu vladajućoj stranci u godini predsjedničkih izbora, a prvi put u političkoj historiji ove azijske države se desilo da je pritvoren brat aktuelnog lidera.

Sud seulskog centralnog distrikta izdao je u utorak navečer nalog za hapšenje Leeja Sang Deuka, starijeg brata predsjednika Leeja Myung Baka.

Nekoliko sati kasnije, osumnjičeni je doveden u sudnicu na saslušanje, dok su ga gnjevni demonstranti gađali jajima, uhvatili ga za kravatu i gurali.

Lee je doveden u srijedu ujutro iz ureda Tužiteljstva u seulski pritvorski centar, naveo je zvaničnik koji je odbio pružiti više detalja, uključujući i svoje ime, kazavši da mu to brane pravila ureda.

Pola miliona dolara

Dok je napuštao prostorije Tužiteljstva, Lee je kazao kako mu je “žao” na pitanje novinara da li ima što poručiti južnokorejskom predsjedniku i narodu ove države.

Bivši parlamentarac je optužen da je uzeo blizu pola miliona dolara mita u protekle četiri godine od dva pritvorena bankara kako bi svojim utjecajem pomogao da oni izbjegnu kaznu.

Parlament će, također, glasati da li će se odobriti nalog za hapšenje Chunga Du Una, člana aktuelnog saziva ovog tijela.

Iako zakon trenutno zabranjuje hapšenje aktuelnih parlamentaraca, očekuje se da ovaj zahtjev prođe glasanje.

Prvi petogodišnji mandat Leeja Myung Baka okončat će se početkom naredne godine, dok su izbori za njegovog naslijednika u decembru 2012. godine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO