Španski rudari dobili podršku građana

U Španiji postoji između 8.000 i 9.000 rudara koji rade u rudnicima uglja (AP)
U Španiji postoji između 8.000 i 9.000 rudara koji rade u rudnicima uglja (AP)

Desetine hiljada Španaca pridružile su se u srijedu protestnoj šetnji rudarima iz rudnika uglja koji su nosili šljemove s lampama koje sijaju u mraku demonstrirajući protiv rudarskih subvencija.

Rudarima, kojih je bilo skoro 400, pridružio se veliki broj običnih građana, koji su, također, ljuti zbog štednje koju je Vlada uvela kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu.

Tokom višesedmičnih protesta rudara na sjeveru Španije izbijali su sukobi s policijom, ali šetnja je u srijedu ujutro protekla mirno, nakon što su se demonstranti u ponoć okupili na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol, prenosi AFP.

Rudari u rudnicima uglja zarađuju u prosjeku 1.200 eura mjesečno.

Oni protestiraju zbog smanjenja subvencija od 63 posto za rudarske kompanije koje pokušavaju odbraniti svoj dio španskog tržišta energenata od elektrana koje rade na gas i od obnovljivih izvora energije i da sačuvaju svoj ugalj od jeftinijeg uvoznog uglja.

Rudari u rudnicima uglja zarađuju u prosjeku 1.200 eura mjesečno, rekla je glasnogovornica UGT-a Konchi Alonso, dodajući da ova industrija skoro izumire.

U Španiji ima između 8.000 i 9.000 rudara koji rade u rudnicima uglja, dok ih je prije 20 godina samo u Asturijasu bilo skoro 30.000.

Nova konzervativna Vlada je, pored smanjenja beneficija rudarskim kompanijama, smanjila i subvencije rudarima koji se žele prekvalificirati za druge profesije i za školovanje njihove djece u siromašnim rudarskim regionima.

Izvor: Agencije


Povezane

Pedeset godina muškarci iz Santa Cruz de Sila spuštali su se do nalazišta uglja. Međutim, kada je španski premijer ove godine objavio da će ukinuti ključne subvencije za iskopavanje rude, mnogo prije nego što je ranije dogovoreno, rudari su odlučili da protestuju. Grupa njih je 21. maja okupirala jednu iskopinu i odbila da izađe na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO