Španija: Mjere štednje od 65 milijardi eura

Premijer Španije Mariano Rajoy objavio je u srijedu paket strogih mjera štednje vrijedan 65 milijardi eura, s primjenom do kraja 2014. godine, koji uključuje povećanje poreza i kresanje budžetskih izdataka, što može imati za posljedicu produbljivanje recesije u zemlji.

On je u obraćanju Parlamentu, dan nakon što je eurozona odobrila veliki paket za spasavanje španskih banaka, ukazao da je budućnost Španije dovedena u pitanje, jer je zemlja suočena s recesijom, ogromnim deficitom i zabrinutošću investitora za njen suvereni dug.

Rekao je da će ušteda od 65 milijardi eura biti ostvarena do 2015. godine putem povećanja poreza na prodaju i nizom kresanja troškova.

U okviru četvrtog paketa strogih mjera štednje za sedam mjeseci, porez na dodanu vrednost (PDV) bit će povećan na 21 posto, sa 18 posto, dok će poreske olakšice za kupovinu kuća biti ukinute, nadoknade za nezaposlene smanjene, lokalne vlade biti konsolidirane i ukinuti bonusi za neke zaposlene u javnom sektoru.

Neprijatne mjere

Reformiranjem Vladine administracije će se uštedjeti 3,5 milijardi eura.

Ta reforma će obuhvatiti drastično smanjenje broja lokalnih odbornika, rekao je Rajoy na vanrednoj sjednici Parlamenta.

Predviđena budžetska ušteda je približno dvostruko veća nego što je prvobitno objavljeno, prenosi agencija Bloomberg.

“Znam da mjere koje sam objavio nisu prijatne”, kazao je Rahoj u 70-minutnom govoru parlamentarcima.

“One nisu prijatne, ali su od ključnog značaja. Nalazimo se u izuzetno ozbiljnoj situaciji”, dodao je on.

Rajoy, koji je na vlasti od decembra, protivio se povećanju PDV-a kada ga je prethodna Vlada podigla.

Izmijenjene okolnosti

On je ranije obećao da će zadržati kupovnu moć penzionera i negirao u debatama da planira kresanje nadoknada za nezaposlene.

Javna podrška njegovoj Vladi je u padu, a u Madridu u srijedu protestiraju hiljade rudara koji su pristigli iz sjeverne Španije.

“Rekao sam da ću smanjiti poreze, a ja ih podižem. Okolnosti su se izmijenile i moram im se prilagoditi”, ukazao je Rajoy.

Njegovi napori da skreše deficit i ponovo uspostavi ekonomski rast nisu ubijedili investitore da je u stanju zaustaviti porast javnog duga.

Prinos na španske 10-godišnje obveznice je u srijedu opao za svega tri bazna poena, na 6,78 posto, u poređenju s kamatnom stopom na njemačke obligacije od 1,32 posto.

Nezaposlenih 25 posto

Budžetski deficit španske centralne Vlade je u prvih pet mjeseci ove godine uvećan na 3,41 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), približivši se cilju od 3,5 posto BDP za cijelu 2012. godinu, pošto je Vlada povećala transfere regionalnim vladama i sistemu socijalne zaštite, koji su opterećeni zbog visoke stope nazaposlenosti od 25 posto.

Španija je ove sedmice dobila dodatnih godinu dana da svede budžetski deficit unutar limita u Evropskoj uniji (EU) od tri posto, pošto su ministri finansija eurozone ublažili cilj za španski deficit u 2012. godini na 6,3 posto BDP-a, sa 5,3 posto.

Uprkos tom novom cilju, Madrid mora ove godine skresati budžetski deficit za 2,6 posto BDP-a, zbog slabljenja domaće ekonomije.

Prema Vladinoj prognozi, španska ekonomija će u 2012. godini oslabiti 1,7 posto, uz procjenu da se recesija u drugom kvartalu vjerovatno produbila.

Izvor: Agencije