Sirijska opozicija traži podršku Rusije

Ono što se događa u Siriji nisu neslaganja između opozicije i Vlade, već revolucija (Reuters)
Ono što se događa u Siriji nisu neslaganja između opozicije i Vlade, već revolucija (Reuters)

Lider vodeće sirijske opozicione grupe Sirijsko nacionalno vijeće (SNV) pokušao je u srijedu ubijediti Rusiju da odustane od podrške režimu predsjednika Bashara al-Assada, uz obrazloženje da nema nade za političku tranziciju.

Abdelbaset Said je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u Moskvi rekao da treba shvatiti da je u njegovoj zemlji u toku revolucija.

Kina podržala Annana

Kina je podržala Annanove poziv da se Iran uključi u razgovore o rješavanju sirijske krize.

“Kina vjeruje da se rješenje sirijskog problema ne može pronaći bez pomoći zemalja u regionu, a posebno podrška i učestovanje zemalja koje su utjecajne”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin u Pekingu, javio je Reuters.

Kina i Rusija su u protekloj godini spriječili napore Washingtona, Evropske unije (EU) i arapskih zemalja u okončanju sukoba u Siriji.

“Ono što se događa u Siriji nisu neslaganja između opozicije i Vlade, već revolucija”, kazao je Said Lavrovu i uporedio događaje u svojoj zemlji s padom Sovjetskog saveza 1991. godine.

Međutim, Lavrov nije pokazao naznake da postoji mogućnost prevazilaženja neslaganja između Moskve i sirijske opozicije, koja oštro kritizira stav Rusije prema sirijskoj krizi, prenosi AFP.

“Vaša organizacija ponekad ima pitanja o onome što radimo i želimo ih danas razjasniti kako ne bi bilo nikakvih sumnji”, rekao je Lavrov.

On je dodao da Rusija želi u razgovorima shvatiti da li postoje šanse da se opozicione grupe ujedine i započnu dijalog sa sirijskom Vladom.

Nemoguć dijalog s režimom

Moskva je u više navrata odbila da pozove Asaada da ode sa vlasti, rekavši da politička budućnost Sirije ne može biti nametnuta spolja, već da mora biti riješena putem dijaloga između svih strana.

Međutim, SNV kaže da ne prihvata ideju o političkoj tranziciji u Siriji koja bi obuhvatala pripadnike aktuelnog režima.

“Dijalog s režimom nije moguć. Možemo samo razgovarati o tome kako da uspostavimo drugačiji politički sistem. Rusija je jedna od najvažnijih država za Siriju. Ona igra važnu ulogu koja nam, nadamo se, može pomoći da promijenimo stari režim”, izjavila je u utorak glasnogovornica SNV-a Basma Kodmani.

Bliske veze Moskve s Damaskom potiču još iz vremena Sovjetskog saveza, kada je u Siriji na vlasti bio Assadov otac Hafez al-Assad i analitičari smatraju da Rusija, prije svega, ne želi izgubiti posljednjeg strateškog saveznika na Bliskom istoku, navodi AFP.

Opozicija u izbjeglištvu i sirijski ustanici na terenu optužuju specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Kofija Annana da krvnike i žrtve stavlja na istu nivou te se umiljava Iranu usprkos njegovoj nedvosmislenoj podršci Assadu.

Ljuti na Annana

Četiri i po mjeseca nakon imenovanja za izaslanika, Annan se pokazao nemoćnim da zaustavi nasilje u kojem je do sada poginulo više od 17.000 osoba, prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava.

“Ljudi su bijesni. Jasno je da je izaslanik pristrasan. Šta je donio? Samo krv”, tvrdi Bashar al-Haraki, član SNV-a.

“Bili smo zatečeni kada je predložio uključivanje Irana, koji je suučesnik ubistava”, dodao je.

Iran je dugogodišnji nezaobilazni saveznik Sirije, posebno od kada je Damask kao jedina arapska zemlja podržao Teheran u ratu protiv Iraka (1980-1988).

Annan je priznao kako nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji, te je od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o tom pitanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO