SAD ublažile sankcije Mijanmaru

Clinton je u decembru posjetila Mijanmar, kao prvi državni sekretar SAD-a koji je to uradio u posljednjih 50 godina (Reuters)
Clinton je u decembru posjetila Mijanmar, kao prvi državni sekretar SAD-a koji je to uradio u posljednjih 50 godina (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama ublažio je sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Mijanmaru, tako da će ubuduće američkim kompanijama biti dozvoljeno investiranje u tu zemlju.

Obama je istakao da ublažavanje sankcija predstavlja jak signal podrške političkim reformama u toj zemlji, upozorivši istovremeno da i dalje postoji zabrinutost zbog jakog upliva vojske u ekonomiju Mijanmara.

SAD su u aprilu donijele odluku da prvi put od 1988. godine pošalju svog ambasadora u Mijanmar, a u toj zemlji bit će otvoren i ured američke Agencije za međunarodni razvoj.

Obamin novi pristup

Sve to je uslijedilo nakon izbora, na kojima je u Parlament izabrana i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi. SAD je sankcije uveo 1990. godine, kada je vojna hunta odbila priznati pobjedu na izborima Nacionalne lige za demokratiju.

Za promjenu u politici SAD-a prema Mijanmaru najveće zasluge ima Obama, koji je po preuzimanju dužnosti dao ovlaštenje za novi pristup prema toj zemlji, dajući podsticaje u zamjenu za reformske poteze.

Prošle godine su vojne vlasti odlučile predati vlast civilnoj Vladi.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je u decembru posjetila Mijanmar, kao prvi državni sekretar SAD-a koji je to uradio u posljednjih 50 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Liderka mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi i njene stranačke kolege iz Nacionalne lige za demokratiju odlučili su da prekinu bojkot i uđu u parlament. Dajući podršku ovakvom razvoju događaja, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je Zapad da se jače angažira na ukidanju sankcija donesenih protiv mijanmarskog režima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO