Romney izviždan na predizbornom skupu

Mitt Romney je izgledao uznemireno zbog reakcije prisutnih (Getty Images)
Mitt Romney je izgledao uznemireno zbog reakcije prisutnih (Getty Images)

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mitt Romney izviždan je u srijedu na skupu Amerikanaca afričkog porijekla kad je rekao da će izbrisati reformu zdravstvenog sistema predsjednika Baracka Obame.

Poruka konzervativca Romneya nije bila dobro prihvaćena među okupljenima na godišnjem skupu Nacionalne udruge za napredak zajednice Amerikanaca afričkog porijekla (NAACP).

Nekoliko stotina okupljenih povremeno je pristojno pljeskalo u polupraznoj plesnoj dvorani sve dok Romney nije došao do dijela svog govora u kojem je najavio da će, ako bude izabran za predsjednika SAD-a šestog novembra, povući i zamijeniti Obamin plan zdravstvene pomoći, poznat kao Obamacare.

“Eliminirat ću svaki skupi program koji nije nužan. To uključuje i Obamacare”, rekao je Romney, nakon čega su počeli zvižduci. Romney je izgledao uznemiren zbog takve reakcije prisutnih.

Također, izazvao je uzvike neodobravanja kad je rekao da je demokratski predsjednik obećao stvoriti više radnih mjesta, ali “neće i ne može, a to dokazuju njegovi rezultati posljednje četiri godine”.

Porodično iskustvo

Glasno neodobravanje ponovno se začulo kad je rekao: “Ako postanem predsjednik, prva zadaća će mi biti stvaranje radnih mjesta. Nemam skrivenih planova. Ako želite predsjednika koji će učiniti stanje boljim za zajednicu Afroamerikanaca, gledate u njega”.

Porodica Mitta Romneya ima lično iskustvo sa pitanjima civilnih prava. Njegov otac George Romney, govorio je protiv segregacije 60-ih godina, te je kao guverner Michigana putovao kroz gradove svoje zemlje dok su rasistički nemiri bjesnili Detroitom i drugim urbanim dijelovima.

Kasnije je vodio Zavod za urbanizam i planiranje, gdje je forsirao reforme za pomoć Afroamerikancima.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nove ankete pokazuju da je aktuelni predsjednik Barack Obama vrlo ranjiv, te da će voditi mrtvu utrku s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

18 Jan 2012

Mitt Romney pobijedio je na stranačkim predizborima Republikanske stranke za nominaciju na predsjedničkim izborima u pet saveznih država – Conneticut, Dellaware, New York, Pennsylvania i Rhode Island. Romney je poručio da će preuzeti Bijelu kuću od predsjednika Baracka Obame i time okončati četiri godine “razočarenja”. On je u govoru nakon niza osvojenih izbora istakao da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO