Na Filipinima ubijeno šest, ranjeno 22 ljudi

Zasjeda je organizirana dan nakon što je osam vojnika ranjeno kada je njihov konvoj naleteo na minu kućne izrade (Reuters)
Zasjeda je organizirana dan nakon što je osam vojnika ranjeno kada je njihov konvoj naleteo na minu kućne izrade (Reuters)

Pobunjenici su u srijedu iz kamiona koji je prevozio radnike sa jedne plantaže kaučuka na jugu Filipina ubili šestero, a ranili 22 ljudi, nakon borbi u utorak u kojima je ranjeno osam vojnika, saopćile su vlasti.

Vojni komandant otoka Basilan, gdje je snažno uporište pobunjenika, okrivio je za nasilje pripadnike Abu Sayafa, povezanog s Al-Kaidom.

Pobunjenici na jugu Filipina su aktivni i pored nastojanja filipinskih snaga koje treniraju pripadnici specijalnih jedinica SAD-a da okončaju višedecenijsku praksu pobunjenika u podmetanju bombi, paljevina i otmica radi iznuđivanja novca u toj dominantno kršćanskoj zemlji.

Pukovnik Artur Ang rekao je da su napadnuti radnici sa jedne plantaže kaučuka koja odbija platiti reket iznuđivačima.

Naoružana policija koja je osiguravala plantažu je odbila napadače, kazao je pukovnik Ang.

Iznuđivanje novca

Zasjeda je organizirana dan nakon što je osam vojnika ranjeno kada je njihov konvoj naleteo na minu kućne izrade u istoj oblasti kod gradića Sumisip, rekao je vojni predstavnik.

On je objasnio da su vojnici krenuli da pruže zaštitu glasačima koji se registriraju za izbore iduće godine u toj autonomnoj muslimanskoj regiji, koja uključuje i Basilan.

Abu Sayafovi ljudi su i ranije iznuđivali novac od plantažera kaučuka.

Trojica pobunjenika su ubijena iz zasjede u aprilu, a 2010. godine pobunjenici su oteli i kasnije ubili trojicu radnika pošto za njih nije plaćen otkup.

Prije deset godina na jugu Filipina su angažirani američki vojni stručnjaci da obučavaju vojsku kako bi se ona suprostavila valu terorističkih napada i otmica poznatijih biznismena.

Vojne ofanzive su oslabile militante, ali oni i dalje djeluju i trenutno drže petero otetih stranih radnika u nastojanju da za njih dobiju novac potreban za kupovinu oružja i namirnica za život u tajnim skrovištima u džungli.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO