Mursi: Poštovat ću sudske odluke

Mursi je rekao da „poštuje odluke egipatskih sudija“, te da želi spriječiti bilo kakve sukobe. (Reuters)
Mursi je rekao da „poštuje odluke egipatskih sudija“, te da želi spriječiti bilo kakve sukobe. (Reuters)

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi kazao je da će započeti dijalog s političkim snagama i sudstvom kako bi se riješio spor oko Parlamenta, koji su raspustili generali u vrijeme kad su bili na vlasti.

„Bit će konsultacije između svih političkih snaga, institucija i vrhovnog  sudskog vijeća, kako bi se našao najbolji izlaz“, rekao je Mursi, a prenosi egipatska državna novinska agencija.

Mursi je rekao da „poštuje odluke egipatskih sudija“, te da želi spriječiti bilo kakve sukobe.

Prošle sedmice, Mursi je naredio da se održi sjednica Parlamenta uprkos odluci vojske da ga raspusti,  u skladu sa odlukom Ustavnog suda, prije nego što su generali predali vlast predsjedniku.

Borba za vlast

Mursijev dekret pozdravili su simpatizeri, koji su vjerovali da je odluka Suda da raspusti Parlament bila politička. Protivnici su optužili Mursija da je prekoračio svoje ovlasti.

Prema prijelaznom Ustavu Egipta, čiji su autori generali koji su preuzeli vlast nakon što je početkom prošle godine svrgnut Hosni Mubarak, vojska je preuzela ovlasti raspuštenog Parlamenta.

Mursijeva odluka smatrana je prvim udarcem u borbi za vlast između prvog civilnog vođe Egipta i generala koji su željeli zadržati ovlasti čak i nakon predaje vlasti 30. juna.

Parlament je održao kratku sjednicu u utorak, na kojoj je odlučeno da se uloži žalba na sudsku odluku.

Mursi je u srijedu otputovao u Saudijsku Arabiju, gdje će pokušati da učvrsti veze s najvećim svjetskim izvoznikom nafte, prenose lokalni mediji.

Pregovarat će s kraljem Abdullahom i visokim zvaničnicima u monarhiji, koja je imala bliske veze s Mubarakom.

Odnosi Egipta i Saudijske Arabije dostigle su najniži nivo u maju, kada je kraljevstvo opozvalo svog ambasadora u Kairu nakon što su se demonstranti ispred ambasade protivili zatvaranju u Saudijskoj Arabiji Egipćanina osumnjičenog za krijumčarenje droge i navodnom zlostavljanju egipatskih radnika.

Oko 1,5 miliona Egipćana radi u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije


Povezane

U Egiptu se situacija ponovno komplicira. Predsjednik Mursi dekretom je poništio odluku o raspuštanju Parlamenta. U Beogradu je gošća Al Jazeere, Marija Marović, iz Balkanskog centra za Bliski Istok.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO