Libija: Oteta dva televizijska novinara

Privremena Vlada se bori s nametanjem autoriteta velikom broju oružanih grupa koje odbijaju predati oružje (AFP)
Privremena Vlada se bori s nametanjem autoriteta velikom broju oružanih grupa koje odbijaju predati oružje (AFP)

Dva libijska novinara oteta su u bivšem uporištu svrgnutog lidera Muammara Gaddafija nakon što su izvještavali o historijskim izborima u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopćio je da su novinar Abdelkadir Fasuk i kamerman Jusuf Badi, koji rade za televizijsku stanicu Tobacts, nestali u subotu u blizini Bani Valida, jednog od zadnjih uporišta Gaddafija, koji je svrgnut tokom prošlogodišnjeg ustanka.

Televizijska stanica izgubila je kontakt s novinarima u pet sati poslije podne po lokalnom vremenu i prijavila njihov nestanak Ministarstvu unutrašnjih poslova pet sati kasnije, prenosi Reuters.

Razmjena zatvorenika za novinare

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopćila je da su otmičari tražili puštanje zatvorenika u Misrati u zamjenu za oslobođanje dvojice novinara.

Zamjenik libijskog premijera je tražio njihovo puštanje.

Privremena Vlada se bori s nametanjem autoriteta na veliki broj oružanih grupa koje odbijaju predati oružje i s vremena na vrijeme uzmu zakon u svoje ruke i hapse stanovnike.

Građani Libije su sedmog jula glasali na izborima za Ustavotvornu skupštinu, prvim slobodnim izborima nakon više od 50 godina od dolaska na vlast i pada Gaddafija.

Izvor: Agencije


Povezane

U Libiji se održavaju prvi višestranački parlamentarni izbori nakon skoro 42 godina vladavine Muammara Gaddafija. Više od 2 miliona i 700 hiljada Libijaca izabrat će generalni nacionalni kongres sa 200 poslanika. Nakon izbora, taj Kongres će imenovati novu prelaznu vladu, donijeti Ustav te raspisati izbore za 2013. godinu. No, na istoku države izborni dan obilježava […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO