Bez odgode zakona o aktivističkim grupama

Donji dom ruskog Parlamenta u petak je prihvatio nacrt zakona (AFP)
Donji dom ruskog Parlamenta u petak je prihvatio nacrt zakona (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je pozive da odgodi donošenje zakona koji bi aktivističke grupe finansirane iz inostranstva primorao da se registriraju kao “strani agenti”, što je prema ocjenama opozicije usmjereno na suzbijanje protesta.

Donji dom ruskog Parlamenta u petak je prihvatio nacrt zakona, nakon što je Putinova stranka Ujedinjena Rusija rekla kako je to potrebno da se osigura transparentnost iz inostranstva finansiranih nevladinih organizacija.

Čelnik Putinovog savjeta za ljudska prava rekao je da bi zakon mogao biti preširoko primijenjen, te da želi da se njegovo usvajanje zaustavi ili odgodi dok se ne preispita njegov pravni jezik.

Oštriji nadzor

Agencija Interfax je, međutim, prenijela Putinovu poruku aktivistima za ljudska prava kako “nije siguran da bi stalnim odgađanjem došli do savršene pravne jasnoće”.

Zakon bi pooštrio nadzor nad nevladinim organizacijama koje dobijaju stranu finansijsku pomoć, primoravajući ih da podnose izvještaje o njihovim aktivnostima dva puta godišnje.

Nevladine organizacije su, također, zabrinute zbog izraza “strani agenti” koji zvuči neprijateljski i podsjeća na razdoblje Hladnog rata.

Očekuje se da zakon prođe drugo čitanje u Dumi u petak i, ako se usvoji, da ga Gornji dom razmotri 18. jula.

Izvor: Agencije


Povezane

Demonstranti širom Rusije tražili su kraj vladavine Putina i novo održavanje parlamentarnih izbora. Riječ je o najvećim protestima od onih koje su prije 20 godina dovele do raspada Sovjetskog Saveza.

10 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO