Sakašvili imenovao novog premijera

Merabišvili je bio na čelu MUP-a od jula 2004. godine (Reuters)

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili imenovao je uoči oktobarskih parlamentarnih izbora novog premijera, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Vana Merabišvilija..

Merabišvili je jedan od ključnih u timu Sakašvilija otkako je došao na čelo Gruzije prije više od osam godina, navodi AP.

Merabišvili je bio na čelu Ministarstva od jula 2004. godine, a pod njegovim rukovođenjem izvršene su korjenite promjene.

Smatra se da je borba protiv korupcije u policiji bila jedan od najznačajnijih rezultata reforme u tom Ministarstvu.

Nezaposlenost glavni neprijatelj

“Merabišvili je uspio pobijediti kriminal i korupciju, a sada je pred njim naš drugi glavni neprijatelj – nezaposlenost”, rekao je Sakašvili.

Merabišvili je, kako je prenijela agencija Novosti – Gruzija na ruskom jeziku, po svom imenovanju rekao da će zaposlenost, razvoj sela i zdravstvo biti prioriteti u budućem radu.

“Došlo je vrijeme da rezultate našeg razvoja neposredno osjeti svaka porodica u Gruziji”, rekao je gruzijski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa dosadašnjim predsjednikom Vlade, Nikolozom Gilaurijem i Sakašvilijem, koja je emitirana direktno na TV kanalima u Gruziji.

Gilauri je od februara 2009. godine bio na čelu Vlade.

Merabišvili je obećao da će kasnije u ponedjeljak predstaviti plan rada, a po Ustavu ima 30 dana da formira Vladu koju treba odobriti Parlament.

Izvor: Agencije