AI: Alarmantan broj pogubljenja u Iraku

Abed Hamoud (desno) bio je odgovoran za ličnu Saddamovu sigurnost, kao i za pitanja nacionalne sigurnosti (AFP)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila je u petak na “alarmantan porast broja pogubljenja u Iraku”, gdje je od početka godine izvršeno najmanje 70 egzekucija.

Ta međunarodna organizacija je, također, pozvala vlasti u Bagdadu da ukine smrtnu kaznu.

Saopćenje je objavljeno dan pošto je u Iraku obješen lični sekretar i glavni tjelohranitelj bivšeg lidera Saddama Husseina, Abed Hamoud.

Od početka 2012. u Iraku je izvršeno nekoliko masovnih pogubljenja, uključujući i ona u kojima je 7. februara ubijeno 14 ljudi, a 31. januara njih 17.

Eskalacija egzekucija

“Pogubljenje Abeda Hamouda je samo dio alarmantne eskalacije egzekucija u Iraku, pa strahujemo da bi mnogi drugi mogli doživjeti njegovu sudbinu”, rekla je Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenicca direktora AI za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

“Iračke vlasti trebaju ukinuti smrtnu kaznu, preinačiti kazne onima koji su na nju već osuđeni, a kojih, kako vjerujemo, ima više stotina i uvesti moratorij na pogubljenja”, dodala je ona.

Pogubljenjem Hamouda, broj egzekucija u Iraku od početka godine dostigao je 70, a samo od 21. februara pogubljeno je njih 69, više nego tokom cijele 2011. godine, prenio je France presse.

Od početka 2012. u Iraku je izvršeno nekoliko masovnih pogubljenja, uključujući i ona u kojima je 7. februara ubijeno 14 ljudi, a 31. januara njih 17.

Izvor: Agencije