Rusija: SAD podstiče Gruziju da traži osvetu

Gruzija 2008. godine: Petodnevni rat s Rusijom zbog dvije pokrajine (EPA)
Gruzija 2008. godine: Petodnevni rat s Rusijom zbog dvije pokrajine (EPA)

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države kako podstiču Gruziju da „traži osvetu“ od Moskve za rat iz 2008. godine, samo dan nakon što je američka državna sekretarka Hillary Clinton obećala zvaničnom Tbilisiju novu američku vojnu pomoć

„Visoki američki zvaničnici ponovo su dali jasne izjave podrške gruzijskom predsjedniku Mihailu Sakašviliju, ponavljajući lažne teze njegove propagande u vezi ruske okupacije Gruzije, podstičući tako revanšističke težnje Tbilisija“, izjavio je portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

U pisanoj izjavi, Lukaševič je naveo da SAD podržava gruzijsko nastojanje da se pridruži NATO-u, uz „ogromne isporuke oružja iz inostranstva“ koje ohrabruju Sakašvilija za „kriminalne avanture“, a koje su dovele u petodnevnog rata 2008. godine.

Okupacija dvije regije

Clinton je u srijedu obećala Tbilisiju američku podršku za obuku gruzijske vojske u sektoru primorske odbrane i podvukla jasan stav zvaničnog Washingtona, koji „odbacuje rusku okupaciju dvije separatističke regije“.

Rusija je uputila vojsku u Gruziju nakon što je gruzijska vojska napala „proruski pobunjenički region Južnu Osetiju“. Sukob je zatim izbio u Abhaziji na Crnom moru, a oba otcijepljena regiona je priznala samo Moskva.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO