Merkel poziva Evropu na političku uniju

Cameron je pozvao na 'hitnu akciju' za spas eurozone, Merkel kaže da jedan sastanak ne može riješiti krizu (AFP)
Cameron je pozvao na 'hitnu akciju' za spas eurozone, Merkel kaže da jedan sastanak ne može riješiti krizu (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak Evropu da preduzme postepene korake ka političkoj uniji, što je protivno stavu mnogih evropskih lidera da samo brzi, snažni potezi mogu riješiti aktuelnu evropsku finansijsku krizu.

Nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom u Berlinu, koji je pozvao na “hitnu akciju” za spas eurozone, Merkel je istakla da je dužnička kriza građena na deset godina postojanja eura i da ne može biti riješena preko noći.

“Isto tako, sada će nam trebati nekoliko godina kako bismo riješili krizu u bloku”, rekla je ona.

Kako prenosi AP, na finansijskim tržištima postojala su očekivanja da će se evropski lideri saglasiti na samitu 28. juna o novim mjerama za borbu protiv dužničke krize, ali je Merkel razbila nade, govoreći da “samo jedan sastanak ne može riješiti problem jednog kontinenta”.

Prijeti katastrofa

Eksperti navode da struktura eurozone nije održiva, jer 17 zemalja dijeli istu valutu i kamatne stope, a da pritom nacionalne vlade zadržavaju kontrolu nad budžetskom politikom pojedinačih zemalja, zbog čega se ekonomije radikalno razlikuju.

Iz tog razloga su evropski lideri, uključujući Angelu Merkel, saglasni o potrebi stvaranja fiskalne unije u kojoj vlade imaju zajedničke politike trošenja i dužničku odgovornost.

Pristup Angele Merkel izazvao je nezadovoljstvo mnogih evropskih zvaničnika i lidera, koji smatraju da treba hitno reagirati, jer se 17-člana eurozona bliži katastrofi: grčki političari prijete da povuku Grčku iz eurobloka, a Španija je pod rizikom od bankrota.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO