Jemen: 30 poginulih u borbama oko Jaara

Pripadnici grupe Ansar al-Sharia kontroliraju grad Jaar na jugu Jemena (Reuters)
Pripadnici grupe Ansar al-Sharia kontroliraju grad Jaar na jugu Jemena (Reuters)

Jemenska vojska pokrenula je u četvrtak žestok napad na pobunjenike povezane s Al-Kaidom na periferiji južnog grada Jaar, u kojem je ubijeno 25 ljudi i još pet njih u zračnom napadu, saopćili su lokalni zvaničnici.

Ubijeno je najmanje 20 boraca grupe Ansar al-Sharia (Partizani šerijata), koja se smatra ogrankom Al-Kaide u Jemenu, i još peterica pripadnika plemenske milicije koja se bori zajedno s Vladinim snagama, prenosi Reuters.

Sukobi su izbili kada su se pobunjenici pokušali vratiti u selo koje su držali pod kontrolom prije nego što ih je jemenska vojska protjerala prošle sedmice.

Peterica pobunjenika ubijena su u zasjedi kod sela Batis, južno od Jaara, grada u pokrajini Abyan, koji je pod kontrolom Al-Kaide, dodao je dužnosnik.

Zasjedu je postavio vođa provladine formacije i bivši pripadnik Al-Kaide Abdullah al-Sayed, koji je prošle godine prebjegao u znak protesta zbog prisustva “stranaca” u redovima te grupe.

Zračni napadi

Više pripadnika provladine milicije poginulo je u borbama koje su uslijedile nakon ove zasjede.

“Ukupno 20 pripadnika Al-Kaide ubijeno je u četvrtak u vojnim operacijama oko Batisa”, rekao je AFP-u zamjenik guvernera Abyana Ghaleb Ahmed al-Raghawi.

U ranijem zračnom napadu jemenske avijacije na istočni dio Jaara poginula su peterica pobunjenika, prenosi AFP.

Jemenske snage pokrenule su sveopću ofanzivu 12. maja, u cilju povrata osvojenih gradova u provinciji Abyan u toku protekle godine.

Od početka ofanzive ubijeno je 446 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO