Izraelski sud odobrio deportaciju imigranata

Sud u Jerusalemu presudio je da Izrael može deportirati građane Južnog Sudana koji su ušli u tu zemlju nelegalno nazad u njihovu domovinu.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Yishaj pozdravio je sudsku odluku i naveo da će omogućiti deportaciju blizu 1.500 “infiltratora”, izrazivši nadu da je to prvi korak u seriji mjera koje će omogućiti deportaciju imigranata i iz Eritreje i sjevernog Sudana.

Sud je zapravo odbacio peticiju organizacija za ljudska prava, kojom je odložena naredba o deportaciji izdata 1. aprila.

Odbačena peticija

Desničarske demonstracije u Tel Avivu [AFP]

Jedna poslanica iz vladajuće konzervativne partije Likud rekla je da su Sudanci “rak na našem tijelu”, ali se kasnije izvinila.

Netanyahu je osudio akcije demonstranata i prisutnih poslanika, najavivši da će se vlada pomno baviti tim problemom.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova najavila je da će 1.500 imigranata biti deportirano u skoroj budućnosti.

Poznavaoci prilika navode da će to potrajati nekoliko sedmica, a ministar unutrašnjih poslova je potvrdio je naredio imigracionim inspektorima da počnu pritvaranje i pripreme za deportaciju.

U posljednjih nekoliko godina blizu 800 do 900 imigranta se dobrovoljno vratilo iz Izraela u Južni Sudan. Međutim, uprkos najavi Yishaja, izraelska vlada nije u poziciji da protjera sve imigrante, pogotovo iz Eritreje i Sudana.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavljaju se sukobi u pograničnim poručjima između Sudana i Južnog Sudana. Sve više izbjeglica dolazi u Južni Sudan, kojem prijeti humanitarna kriza. Novinar Al Jazeere, Peter Greste posjetio je kamp Yida, gdje stotine izbjeglica govore o gladovanju i očaju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO