Forum o novoj strategiji protiv terorizma

U Istanbulu je počeo drugi sastanak Globalnog foruma za borbu protiv terorizma.

Ashton obećala veći angažman EU

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton je pozvala na globalnu borbu protiv terorizma i obećala da će se EU ubuduće još više angažirati na ovom pitanju.

Ona je pohvalila Tursku zbog doprinosa koji daje suzbijanju terorističkih grupa, među koje je navela i separatističku Kurdsku radničku partiju (PKK).

Šefica evropske diplomatije naglasila je da se glavna strategija borbe protiv terorizma mora oslanjati na krivično pravo i uspostavljanje vladavine zakona, o čemu se već saglasila s pakistanskim vlastima prilikom nedavne posjete Islamabadu.

“Osim toga, veoma cijenimo duboku povezanost ovog foruma s UN-om. Vrlo je važno da nastavimo rad u okviru Globalne antiterorističke strategije UN-a iz 2006. godine”, rekla je ona.

Ashton je nabrojala značajna sredstva koje EU izdvaja za pomoć državama širom svijeta na uspostavljanju sigurnosti i vladavine prava i obećala nastavak napora u tom pravcu.

“S postojećim i novim resursima koji su nam na raspolaganju moći ćemo izdvojiti oko 30 milijardi dolara za projekte usredsređene na vladavinu prava, krivični zakon i preventivne mjere”, kazala je ona.

Prestavnici 30 zemalja članica ovog puta pažnju će usredsrediti na nove strategije protiv terorizma: reformu krivičnog zakonodavstva, edukaciju sudija i tužilaštava, ali i rehabilitaciju već osuđenih terorista.

To su nove metode koje su predložene.

Državna sekretarka Hillary Clinton najavila je da će SAD za te namjene u ovoj godini izdvojiti 15 miliona dolara.

‘Pravo na upotrebu sile’

Govoreći na otvaranju Foruma, Clinton je imala jasnu poruku za pripadnike Al-Kaide, koju SAD i dalje vide kao najveću prijetnju.

“Uvijek ćemo zadržati svoje pravo na upotrebu sile protiv grupa poput Al-Kaide, koja nas je napala i još uvijek nam prijeti skorim napadom. Reagirat ćemo u skladu sa zakonom, uključujući i međunarodno pravo, ulažući dodatne napore u preciznost i gubljenje nevinih civilnih žrtava”, kazala je Clinton.

SAD posljednjih godina bile su žestoko kritizirane zbog nasilnih metoda primjenjivanih protiv pritvorenika u bazi Guantanamo, a optuženih za terorizam.

Ta zemlja takvu borbu sada želi vratiti u okvire međunarodnog prava.

Forum u Istanbulu trebao bi promovirati edukaciju sudija i tužilaca koji se bave terorizmom, ali i programe rehabilitacije onih koji su već osuđeni za terorizam.

“S ponosom želim saopćiti da će SAD učestvovati sa 15 miliona dolara podrške za treninge i novo partnerstvo s Ujedinjenim nacijama (UN) kako bismo bili sigurni da će taj novac stići do onih predstavnika pravosuđa koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv terorizma. Ovdje sam da još jednom podvučem da će SAD raditi sa svima vama na borbi protiv terorizma u okvirima i poštujući vladavinu prava”, kazala je Clinton.

Zajedničko djelovanje

Ahmet Davutoglu, turski ministar vanjskih poslova i kopredsjedavajući Foruma, rekao je da ekstremizam prevazilazi religiju i rase i da je dužnost cijele međunarodne zajednice da se bori protiv ekstremizma.

“Pravo na život i pravo na sigurnost su svetinja. Terorizam napada upravo ova dva osnovna prava. Mi moramo naše stanovnike zaštititi, a to ćemo uraditi efikasno samo ako djelujemo smisleno i zajednički na međunarodnom nivou”, kazao je Davutoglu.

Sastanak Globalnog foruma za borbu protiv terorizma protiče uz visoke mjere sigurnosti.

Predstavnici 30 zemalja i u petak će raspravljati o načinima suprotstavljanja terorizmu kao globalnoj prijetnji, a očekuje se i usvajanje i potpisivanje više dokumenata koji će ojačati ulogu Foruma.

Izvor: Al Jazeera