Papa nije zastrašen aferom Vatileaks

Papin zamjenik opisao je aferu curenja dokumenata 'žestokim iznevjeravanjem povjerenja' (AP)

Zamjenik pape Benedikta XVI, kardinal Tarcisio Bertone, osudio je nastavak curenja tajnih dokumenata iz Vatikana i kazao da papa nije zastrašen.

On je rekao za državnu televiziju RAI da papa Benedikt XVI nije zastrašen “organiziranim” i “žestokim” iznevjeravanjem povjerenja.

Ovo je prvi put da je kardinal Bertone, državni sekretar Vatikana, javno iznio svoj komentar o skandalu nazvanom “Vatileaks”.

‘Žrtveno janje’

Bertone je rekao da su uprkos skandalu, papini saradnici ujedinjeni i stoje iza njega. 

Tajni papiri otkrili su veliko rivalstvo između ključnih ličnosti u Vatikanu, a poznavaoci skandala tvrde da je curenje dokumenata bio pokušaj izbacivanja Bertonea, za kojeg neki tvrdi da ima prevelik utjecaj.

Detalji tajnih dokumenata objavljeni su u italijanskoj štampi i u nedavno objavljenoj knjizi, a odnose se na probleme crkve s porezom, seksualno zlostavljanje djece i pregovore sa tvrdolinijašima.

Prema izvještajima italijanske štampe, jedan zviždač je kazao za La Reppublicu da je papin batler Paolo Gabriele, u čijim su odajama 23. maja pronađeni dokumenti, „samo žrtveno janje“.

Prema izvještavanju italijanskih medija, kardinali nezadovoljni papom stoje iza cijele afere, jer spremaju svog odabranog kandidata za budućeg papu.

Hapšenje Gabrielea dočekano je s nevjericom, jer je 46-godišnjak poznat po lojalnosti papi.

Očekuje se da će ga ove sedmice saslušati istražitelji Vatikana.

Izvor: Agencije