Američki dug će biti duplo veći od BDP-a

Douglas Elmendorf: Odluke o porezima i potrošnji će imati velike posljedice po buduće nivoe duga (Reuters)

Američki dug je na putu da u narednih 25 godina poraste na nivo koji je dvostruko veći od ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) te zemlje, saopćio je Ured za budžet pri američkom Kongresu (CBO), u okviru mračnih prognoza u pogledu fiskalne budućnosti SAD-a.

U saopćenju CBO-a se navodi da bi, prema aktuelnoj politici, nacionalni dug mogao porasti sa 70 posto, koliko je predviđeno da će iznositi krajem 2012. godine, na 100 posto BDP-a za samo deset godina, prenosi AFP.

“Nakon toga, sve veći disbalans između prihoda i rashoda, u kombinaciji sa spiralnim kamatama, samo bi dodatno podstakao rast duga”, navedeno je u izvještaju CBO-a.

Udio javnog duga u BDP-u će do 2026. godine premašiti historijski maksimum od 109 posto i približit će se nivou od 200 posto u 2037. godini.

Američka ekonomija će u predstojećim decenijama biti suočena s historijskim pritiscima, zbog starenja američkog stanovništva, usljed čega će porasti broj ljudi koji primaju socijalne naknade i zdravstvenu zaštitu.

“Međutim, odluke o porezima i potrošnji će, također, imati velike posljedice po buduće nivoe duga”, rekao je direktor CBO-a Douglas Elmendorf.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada