Khamenei optužuje Zapad i prijeti Izraelu

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, optužio je u nedjelju SAD i Zapad da pričom o iranskoj nuklearnoj prijetnji prikrivaju vlastite probleme i, povodom godišnjice smrti utemeljitelja Islamske Republike, zaprijetio Izraelu ako napadne iranska nuklearna postrojenja, prenosi državna televizija.

“To što rade Amerikanci i Zapadnjaci je idiotski. Napuhuju nuklearno pitanje kako bi prikrili vlastite probleme”, kazao je Khamenei u televizijskom obraćanju povodom 23. godišnjice smrti ajatolaha Ruholaha Homeinija.

“Iranski nuklearni program učinili su glavnim svjetskim pitanjem i namjerno se pogrešno koriste izrazom nuklearno oružje kako bi skrenuli pažnju sa problema u Americi i Evropi”, dodao je.

Također, upozorio je da bi se napad Izraela na iranska nuklearna postrojenja “poput groma vratio židovskoj državi”.

Poput groma

“Kada cionistički vlastodršci govore o vojnoj akciji protiv Irana, to je stoga jer su uplašeni… ranjiviji nego ikad. Svaka pogrešna odluka vratit će im se poput groma”, kazao je Khamenei.

Ocijenio je da izraelske najave o vojnoj akciji pokazuju koliko se ta zemlja osjeća ranjivom nakon pada bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, američkog i zapadnog saveznika.

Daleko od žestoke retorike u Teheranu, iranske vlasti su krajem maja u Bagdadu održale pregovore sa zapadnim silama u vezi sa spornim nuklearnim programom, a sljedeći krug pregovora zakazan je za 18. i 19. juni u Moskvi.

Šestorka traži da Iran obustavi obogaćivanje urana do stepena koji može brzo biti unaprijeđen u materijal za proizvodnju nuklearnog oružja, dok Teheran poručuje da Zapad u zamjenu mora ukinuti sankcije.

Izvor: Agencije