Jemen: Ubijena šesterica pripadnika Al-Kaide

Od početka ove ofanzive ubijene su 383 osobe (Reuters)

Šesterica pripadnika Al-Kaide i jedan vojnik ubijeni su u noćnim borbama u pokrajini Abijan, na jugu Jemena, gdje vojska pokušava od 12. maja preuzeti kontrolu nad uporištem ekstremističke mreže, saopćili su u nedjelju lokalni i vojni izvori.

“Četverica pripadnika Al-Kaide su ubijena kasno u subotu, kada je vojska granatirala njihove položaje južno od Jaara”, saopćio je lokalni izvor.

Još dvojica pobunjenika su poginula u okršajima u južnom dijelu Zinjibara, glavnog grada pokrajine Abijan, koji je u rukama Al-Kaide više od godinu dana, saopćio je vojni izvor i dodao da je jednog vojnika ubio snajperista iz ekstremističke mreže.

“Vojska kontrolira okolinu Zinjibara, ali još nije zauzela centar grada”, precizirao je ovaj izvor 25. vojne mehanizirane brigade.

Saopćio je i da je vojska prekinula cestu za snabdijevanje Al-Kaide između Zinjibara i Shakra, udaljenu oko 35 kilometara.

Od početka ove ofanzive ubijene su 383 osobe, prema bilansu koji je uradio AFP iz raznih izvora: 281 pripadnik Al-Kaide, 66 vojnika, 18 članova pomoćnog osoblja i 18 civila.

Izvor: Agencije