Harvey: Cyber napadi ‘civilizirana opcija’

Nick Harvey je cyber napade SAD-a komentirao na samitu u Singapuru (AFP)

Izvođenje preventivnih cyber napada kako bi se ojačala nacionalna sigurnost jeste “civilizirana opcija” za neutraliziranje potencijalnih napada, izjavio je britanski ministar za oružane snage Nick Harvey.

On je to rekao na sigurnosnom samitu u Singapuru, komentirajući navode da je SAD pokrenuo cyber napade na iranski nuklearni program.

“Nisu mi poznati detalji i to neću komentirati. Međutim, ako je neka vlada došla do zaključka da je to potrebno uraditi zbog osjećanja nacionalnog interesa ili nacionalne sigurnosti, rekao bih da je to civilizirana opcija djelovanja protiv neprijatelja”, kazao je Harvey.

Ruska kompjuterska kompanija Kasperski lab saopćila je prošle sedmice da je kompjuterski virus “Flame”, bez presedana po razornom potencijalu, ciljano napao Iran i da ovaj program može poslužiti kao cyber oružje Zapada i Izraela.

Kasperski lab je naveo da su njegovi stručnjaci otkrili virus tokom istrage koju je zatražio Međunarodni savez za telekomunikacije.

‘Politika osiguranja’

Iran je bio glavna meta napada, a za ovu akciju saznalo se samo mjesec dana nakon što je Islamska Republika objavila da je obustavila širenje virusa koji joj je brisao podatke sa kompjuterskih servera naftnog sektora.

The New York Times (NYT) je u subotu pisao da je predsjednik SAD-a Barack Obama intenzivirao cyber napade na iranski nuklearni program korištenjem virusa “Staxnet”, koji je greškom dospio na internet 2010. godine.

Stav britanskog zvaničnika podržao je kanadski ministar odbrane Peter Gordon MacKay, koji je rekao da su preventivni cyber napadi oblik “politike osiguranja” i da je potrebno biti spreman.

Malezijski ministar odbrane Ahmad Zahid Hamidi izjavio je da je utrka u cyber naoružavanju već u toku.

On je apelirao da Organizacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) upotrijebi svoje resurse za rješavanje kompleksnog problema cyber napada, koji bi mogli paralizirati informatičke sektore čitavih zemalja.

Izvor: Agencije